Ga naar de inhoud
'Gewelddadige situatie'

Twitter verwijdert tweets Trump en blokkeert zijn account voor 12 uur

Gisteren sprak Trump in een video op Twitter opnieuw van verkiezingsfraude. Beeld © ANP

Twitter heeft drie tweets van Donald Trump verwijderd en zijn account geblokkeerd. De Amerikaanse president mag de komende twaalf uur niet twitteren in verband met de 'ongekende en gewelddadige situatie in Washington'.

Dat maakte Twitter vannacht bekend. Het is voor het eerst dat Twitter het account van de president blokkeert. Als Trump op blijft roepen tot geweld, riskeert hij zelfs permanent verbannen te worden, meldt Twitter.

Trump
Lees ook:
Trump tegen rebellerende aanhangers in Washington: 'Ga naar huis'

Eerder op de avond greep Twitter ook al in, toen president Trump een video plaatste waarin hij demonstranten vroeg naar huis te gaan. In die video sprak Trump echter opnieuw van grootschalige verkiezingsfraude, zonder daar bewijzen voor te hebben.

Waarschuwingen

Twitter plaatste een waarschuwing bij het bericht. Ook kon er niet op de tweet gereageerd worden en was retweeten niet mogelijk 'vanwege een risico op geweld'. In ons liveblog lees je alles over het geweld in de Verenigde Staten en de bestorming van het Capitool. 

Inmiddels heeft het platform besloten een stap verder te gaan en zijn meerdere tweets verwijderd. Correspondent Erik Mouthaan zag één van die tweets voordat deze door Twitter werd verwijderd.

"Dit krijg je als een heilige verkiezingszege wordt afgepakt van patriotten", schreef de president over zijn verkiezingsafgang. "Die tweet is echt van het niveau Romeinse keizer Nero", zegt Mouthaan.

Ernstige schending beleid

De komende twaalf uur blijft Trump geblokkeerd vanwege 'ernstige schendingen van het beleid van Twitter'. In de laatste tweet die vooralsnog op het account van de president te zien is roept hij demonstranten bij het Capitool op om geen geweld te plegen. 

Facebook en Instagram 

Ook Facebook en Instagram hebben maatregelen genomen tegen Donald Trump. Het Facebook-account van de Amerikaanse president is voor 24 uur geblokkeerd vanwege "twee overtredingen van het beleid".

Bekijk de bestorming van het Capitool

02:00
Op videobeelden is te zien hoe Trump-aanhangers erin slagen om het Amerikaanse Capitool in Washington binnen te dringen.