Gewelddadig protest

Capitool afgegrendeld na bestorming door Trump-aanhangers, Amerikaans Congres stilgelegd

06 januari 2021 20:30 Aangepast: 06 januari 2021 21:10
Aanhangers van Trump proberen het Capitool te bestormen. Beeld © AP

Het Amerikaanse Capitool, waar momenteel de verkiezingsuitslag bekrachtigd wordt, is in lockdown vanwege gewelddadige protesten buiten. Aanhangers van president Trump hebben het parlementsgebouw bestormd.

In het Amerikaanse Capitool in Washington, D.C. was een ceremonie bezig om de verkiezingsuitslag te bekrachtigen. De zitting is vanwege de gewelddadige protesten stilgelegd en het gebouw is in lockdown. 

Demonstranten in Capitool

Buiten het Capitool hebben zich duizenden aanhangers van Trump verzameld. Ze demonstreren tegen de verkiezingsuitslag. Onder hen zijn leden van de Proud Boys, een extreemrechtse militie die geweld niet schuwt.

Tientallen demonstranten zijn er in geslaagd om het Capitool te bestormen. Op beelden vanuit het parlementsgebouw is te zien dat ze inmiddels binnen staan:

Leden van het Huis van Afgevaardigen worden momenteel geëvacueerd door de politie van het Capitool. Vicepresident Pence is naar een veilige locatie gebracht.

Woningen in de omgeving van het gebouw zijn uit voorzorg ontruimd. De burgemeester van Washington D.C. heeft een avondklok ingesteld die om 18.00 uur lokale tijd ingaat en tot 06.00 uur morgenochtend zal duren. 

Even voor de bestorming uitte Trump kritiek op zijn eigen vicepresident, Mike Pence. Die "had niet de moed om te doen wat had moeten worden gedaan om ons land en onze grondwet te beschermen", schreef Trump op Twitter. "De Verenigde Staten eisen de waarheid!", voegde hij eraan toe.

Pence is als vicepresident ook voorzitter van de Senaat, die vandaag zou vergaderen over de verkiezingszege van Joe Biden. Trump wil dat Pence ingrijpt en de zege van Biden voorkomt, maar Pence heeft aangegeven dat hij dat niet zal doen. 

Trump heeft de demonstranten zojuist op Twitter opgeroepen om vreedzaam te blijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump dringt in dreigend telefoontje aan op wijzigen uitslag presidentsverkiezingen

Het was vandaag al vroeg druk in Washington, D.C., waar duizenden aanhangers van president Trump zich hadden verzameld voor het Witte Huis. Ze eisen dat Trump alsnog als winnaar van de presidentsverkiezingen wordt uitgeroepen. "Je gaat wat beleven", zei één van hen voor onze camera.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore