Campagnes vergeleken

Vaccineren: Nederland is traag, maar ook andere landen mopperen

07 januari 2021 14:11
Beeld © ANP

Nederland staat er gekleurd op, als laatste land in de Europese Unie dat is begonnen met vaccineren. Minister Hugo de Jonge krijgt veel kritiek. Maar in omringende landen liggen regeringen ook onder vuur. Daar viel het startschort om te vaccineren direct na kerst, maar niet elk land ging er daarna als een haas vandoor.

Frankrijk

Neem Frankrijk. Elke vergelijking met een haas loopt daar mank. Zo traag als een slak is meer van toepassing. Van de 67 miljoen inwoners zijn er 7000 mensen gevaccineerd. Zeker 500.000 vaccins liggen nog ongebruikt in de Franse vriezers.

De Franse president Macron is woedend. Hij wil een einde aan de enorme papiermolen, die volgens hem de oorzaak is van de trage vaccinatiecampagne.

Ook in Frankrijk geldt het uitgangspunt: zorgvuldigheid boven haast. Maar dat leidde in dit geval tot een protocol van maar liefst 45 pagina’s voordat er een prik bij iemand gezet kan worden.

Bekijk ook: Zo gaat het vaccineren er bij ons straks uitzien

In Houten bereidt de GGD zich voor, verslaggever Jildou van Opzeeland mocht een kijkje nemen.

Tijdens crisisberaad zou Macron volgens Franse media hebben uitgehaald naar deze ongebreidelde bureaucratie: "Beschermen van ouderen in onze tehuizen, ja. Hen opzadelen met een onbegrijpelijke vaccinatiehandleiding van 45 pagina’s, nee". De Franse minister van Volksgezondheid heeft nu beloofd dat het tempo zal worden opgevoerd, maar hoe dat moet gebeuren is nog niet duidelijk.

België

In België was de 96-jarige Jos Hermans de eerste Vlaming die een vaccin kreeg. Dat was twee dan na kerst. Er zijn op toen 700 mensen geprikt, sindsdien is er niets gebeurd. Pas vandaag is er echt gestart met vaccineren, maar dan wel traag. Deze week worden 6600 mensen geprikt, terwijl er 100.000 vaccins beschikbaar zijn.  

Ook in België moet de gezondheidsminister zich verdedigen. "We zijn niet bij de snelste, we zijn voorzichtig", zegt minister Franck Vandenbroucke tegen VTM Nieuws. Hij wil eerst proefdraaien: "Wat deze week betreft: opstarten wil zeggen voorzichtig opstarten. Onderschat de logistieke operatie niet".

De eerst prik net na de kerst was in België dus symbolisch, net als in Frankrijk. In beide landen moet het echte prikken nog op gang komen en het is niet duidelijk hoe dat gaat verlopen.

Duitsland

Duitsland is wat dat betreft een ander verhaal. Onze oosterburen zijn na de symbolische prik na kerst meteen doorgegaan. Ze waren ook het beste voorbereid, met 440 vaccinatiecentra, 10.000 artsen en verplegers en ook nog eens mobiele vaccinatieteams die de verpleeghuizen langsgaan.

Het vaccinatiecentrum in Frankfurt Het vaccinatiecentrum in Frankfurt

De teller stond gisteren op 317.000 prikken, vandaag zal dat aantal ongetwijfeld hoger uitkomen. Het is het hoogste aantal vaccinaties in de Europese Unie. En toch is er kritiek in Duitsland.

In Duitse media wordt jaloers gekeken naar Israël, waar intussen al meer dan 15 procent van de bevolking gevaccineerd is. Duitsland is snel, maar Israël is het snelste van de hele wereld.

En wat ook steekt in Duitsland: waarom duurt het zolang tot er voldoende Pfizer-vaccins geleverd worden? Terwijl dat nota bene ontwikkeld is door het Duitse BioNtech.

Europese aanpak

Duitsland deed mee met de gezamenlijke Europese aanpak: samen met alle landen van de EU het vaccin kopen en het daarna evenredig verdelen over de lidstaten. Duitsland heeft op deze manier recht op 27 miljoen Pfizer-vaccins. Veel te weinig, vinden veel Duitsers. Onder die druk heeft de Duitse regering buiten de EU om nog eens 30 miljoen extra vaccins besteld. Wat weer tegen het zere been is van de Europese Commissie.  

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië zit niet meer in de EU en dat is te merken. De Britten zijn een maand geleden al begonnen met prikken, nadat ze het Pfizer-vaccin als eerste land ter wereld goedkeurden. Sinds deze week wordt er geprikt met het AstraZenica-vaccin, ontwikkeld door de Universiteit van Oxford. Ook dat is een primeur.

Volgens de Britse regering zijn ongeveer 1,3 miljoen van de 66 miljoen inwoners gevaccineerd. En daar steekt de Europese Unie als geheel nog een beetje bleekjes bij af: nog geen miljoen mensen zijn geprikt, op een totaal van 447 miljoen inwoners.

De Britten hopen nu echt tempo te kunnen gaan maken, met de 100 miljoen vaccins van AstraZenica/Oxford. Het streven is om binnenkort twee miljoen mensen per week te kunnen vaccineren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo veel mensen zijn er in andere landen al gevaccineerd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore