Ga naar de inhoud
Doorslaggevende uitslag

Winst voor Ossoff in Georgia, democraten hebben meerderheid in Senaat

Joe Biden op campagnepad met de inmiddels verkozen senator Raphael Warnock. Beeld © AFP

Tijdens de onrusten in Washington werd ook de uitslag van de Senaatverkiezingen bekend gemaakt: de Democraten hebben in de staat Georgia een cruciale overwinning behaald. De twee Senaatszetels waar nog om werd gestreden gaan naar de Democratische partij van aanstaande president Joe Biden. En daarmee grijpt hij naast het Witte Huis ook de macht in de belangrijke Senaat.

Het is een kleine aardverschuiving in de zuidelijke staat Georgia. Decennialang maakte de Republikeinse partij er de dienst uit. Maar nadat Joe Biden afgelopen november al de staat op zijn naam schreef, levert Georgia nu ook twee Democratische senatoren.

De winst van Raphael Warnock stond vrij snel vast. Maar bij de strijd tussen zijn Democratische partijgenoot Jon Ossoff en Republikein David Perdue waren de verschillen miniem. Met nog geen procent verschil pakte Ossoff uiteindelijk de tweede Senaatszetel voor de Democraten.
 

Doorslaggevend

En die overwinning maakt voor de Democraten het verschil in de Senaat. Daar hebben ze nu met 50 stuks weliswaar evenveel zetels als de Republikeinen. Maar bij een gelijkspel tijdens stemmingen krijgt de vicepresident de beslissende stem. En dat is vanaf 20 januari de Democraat Kamala Harris.

Die Senaat, vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer, speelt in de VS een erg belangrijke rol. Zo hebben ze de macht om wetsvoorstellen goed te keuren of juist weg te stemmen. Ook moeten verdragen die een president met andere landen wil sluiten voorgelegd worden aan de Senaat.

Ook is de Senaat doorslaggevend bij afzettingsprocedures. Zo wilden de Democraten vorig jaar Trump vanwege machtsmisbruik uit zijn ambt zetten. Maar een stemming in de Senaat om dit voor elkaar te krijgen werd verloren.

Vanavond houden de leden van de Senaat, net als die van het Huis van Afgevaardigden, hun traditionele zitting waarin ze de verkiezingsuitslag officieel maken.

Protesten bij en in het Capitool

Trump heeft de Republikeinse leden opgeroepen om protest aan te tekenen. Dat protest is momenteel nog gaande. Op beelden is te zien hoe een groep pro-trump-demonstranten het Capitool in Washington is binnengedrongen. De zitting is vanwege de gewelddadige protesten stilgelegd en het gebouw is in lockdown. Amerikacorrespondent Erik Mouthaan noemt het ongelofelijk en schokkend. "Dit is nog nooit voorgekomen."

Politie
Liveblog:
Politie bevestigt dood agent, vijfde dode als gevolg van Capitool-bestorming

'Goed nieuws voor Biden, nederlaag compleet voor Republikeinen'

Het behalen van de meerderheid zorgt er volgens correspondent Erik Mouthaan voor dat Joe Biden een stuk makkelijker zijn plannen kan doorvoeren. "Van het aanstellen van ambassadeurs en ministers tot aan de klimaatdoelen en het verhogen van het minimumloon. Het beleid uitvoeren wordt een kwestie van afhameren in plaats van ellenlange gesprekken."

Tocht betekent het behalen van de Senaat niet dat Joe Biden als een soort alleenheerser aan de slag kan. "Niet alleen bij de Republikeinen is er kritiek op de plannen van Biden. Ook in de Democratische fractie zitten conservatieve politici en Senatoren die kritisch zijn."

Vrij spel

Die verschillende stromingen binnen de Democratische partij kunnen het Biden volgens Mouthaan nog wel eens lastig maken. "De Senator Joe Manchin uit West-Virginia bijvoorbeeld. Iemand die binnen de partij aan de conservatieve kant zit en bepaald niet blij zal zijn met de groene plannen van Biden."

Waar er winnaars zijn heb je automatisch ook verliezers. "En dat verlies is voor de Republikeinen erg heftig. Sinds 2010 hebben ze gebruik kunnen maken van de meerderheid in de Senaat. Dat ze die nu verliezen is een afgang en betekent dat de Democraten voorlopig vrij spel hebben om de koers te bepalen in Amerika."

Trump-supporters

Ondertussen verzamelen duizenden Trump-supporters zich in Washington D.C. om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. Net als de president zelf geloven ze dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen en er verkiezingsfraude is gepleegd.

Rechtszaken die president Trump aanspande om dit te bewijzen liepen op niks uit. Georgia kan hierbij nog een nieuw strijdtoneel worden. De winstmarge van de Democraat Jon Ossoff op David Perdue is kleiner dan 0,5 procent. Dat geeft de Republikeinen de mogelijkheid om een hertelling aan te vragen.

Republikeinen
Lees ook:
Republikeinen verzetten zich tegen uitslag verkiezingen: wat is hier aan de hand?