Prodemocratische kopstukken

Veiligheidswet Hongkong: meer dan 50 activisten opgepakt

06 januari 2021 04:22 Aangepast: 06 januari 2021 05:46
Prodemocratische demonstranten op de straten van Hongkong in december van vorig jaar. Beeld © Getty Images

Meer dan 50 activisten zijn vannacht (Nederlandse tijd) opgepakt in Hongkong op basis van de omstreden Chinese veiligheidswet die deze zomer werd ingevoerd. Het zou gaan om de grootste actie tegen de oppositie sinds de wet werd ingevoerd.

Onder de prodemocratische gearresteerden zijn bekende kopstukken van de democratische beweging, waaronder voormalige oppositieparlementariërs. De Democratische Partij meldt op zijn Facebookpagina dat onder meer James To, Lam Cheuk Ting en Lester Shum zijn opgepakt. De politie weigerde commentaar te geven.

Verkiezing 

Volgens de Democratische Partij werden de activisten gearresteerd omdat ze meededen aan een verkiezing om democratiegezinde kandidaten te selecteren voor de komende parlementsverkiezingen. De plaatselijke autoriteiten en Peking hadden al gewaarschuwd dat die verkiezing mogelijk in strijd zou zijn met de veiligheidswet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klap voor inwoners Hongkong: China neemt omstreden wet aan

De voorgenomen verkiezingsdeelname door de Democratische Partij wordt door de autoriteiten gezien als "een daad van ondermijning van de nationale veiligheidswet", aldus de Democratische Partij. De parlementsverkiezingen in Hongkong werden vorig jaar uitgesteld. Dat gebeurde volgens de regering in verband met de coronapandemie.

Behalve de oppositieleden, werd er ook een Amerikaan gearresteerd, zo meldde de Hongkongse publieke omroep RTHK. Het gaat om advocaat John Clancey, werkzaam op het gebied van mensenrechten. Clancey is daarnaast voorzitter van de Asian Human Rights Commission en heeft banden met de prodemocratische oppositie.

Nieuwe veiligheidswet

Peking voerde in juni de nieuwe nationale veiligheidswet in voor Hongkong, een voormalige Britse kroonkolonie. De wet maakt buitenlandse inmenging, afscheiding van China en opruiende activiteiten strafbaar. De wet gaf China de mogelijkheid om veiligheidsdiensten in Hongkong te vestigen.

Westerse landen en mensenrechtenorganisaties veroordeelden de nieuwe wet scherp en betitelden die als een poging van Peking om de oppositie in Hongkong hardhandig te onderdrukken.

Hongkong ontvlucht: 'Wil niet dat mijn dochter wordt gehersenspoeld'

Steeds meer inwoners ontvluchten Hongkong. Ze voelen zich er niet meer vrij en veilig. China grijpt steeds meer macht en straft iedereen die het regime tegenspreekt.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore