Franse troepen

'Twintig doden in Mali bij luchtaanval op bruiloft'

06 januari 2021 01:41
Een Franse militair in Mali. Beeld © ANP

Meer dan 20 personen, onder wie kinderen, zijn gedood tijdens een luchtaanval op een bruiloftsceremonie in Mali, stelt een zorgmedewerker met kennis van de aanval. Die zou zondag hebben plaatsgevonden in een afgelegen centrale regio van het Afrikaanse land.

Wie de luchtaanval heeft uitgevoerd was niet direct duidelijk, maar een bron binnen de Franse strijdkrachten meldt aan persbureau Reuters dat Franse troepen in Mali zondag een luchtaanval hebben uitgevoerd waarbij "tientallen krijgers" van jihadistische groeperingen zouden zijn gedood.

Jihadisten doelwit

De zorgmedewerker, die met Reuters sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei dat een groep mannen op motorfietsen in de dorpen Bounty en Kikara, vermoedelijk jihadisten, het doelwit van de luchtaanval was. Maar uiteindelijk zouden burgers het slachtoffer van de aanval zijn geworden. Die waren bij elkaar voor een bruiloft.

De zorgmedewerker zei dat sommige gewonde burgers amputaties hebben moeten ondergaan in een naburig ziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland wil weer deelnemen aan VN-missie in Mali

De bron binnen het Franse leger stelt dat de identiteit van de doelwitten van de luchtaanval vooraf was vastgesteld met behulp van een drone. Naderhand zou dit nog zijn overgedaan door troepen aan de grond.

Moeizame missie

Frankrijk heeft meer dan 5100 militairen in Mali gestationeerd om een einde te maken aan de activiteit van jihadistische groeperingen in de Sahel-regio. De zeven jaar durende operatie verloopt echter moeizaam. Het aanpakken van de jihadisten in de uitgestrekte woestijnomgeving blijkt niet eenvoudig te zijn. In de afgelopen dagen sneuvelden vijf Franse militairen die deelnamen aan de missie.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore