Aanleiding demonstraties

Witte agent VS niet vervolgd voor neerschieten Jacob Blake

06 januari 2021 00:20 Aangepast: 06 januari 2021 00:25
Jacob Blake met twee van zijn kinderen.

De witte agent die in augustus in de Amerikaanse stad Kenosha de zwarte Jacob Blake meermaals in zijn rug schoot wordt niet vervolgd. Aanklagers hebben hem gisteren vrijgepleit.

Blake werd met zeven kogels in de rug neergeschoten. Dat gebeurde nadat de politie afging op een melding van huiselijk geweld. Blake verzette zich tegen zijn arrestatie en werd van korte afstand beschoten door de politie toen hij na een worsteling met agenten naar zijn auto was gelopen waar zijn kinderen in zaten. Blake had een mes in zijn auto liggen. 

Protesten 

De politieagent die schoot, Rusten Sheskey, en de andere betrokken politiemannen worden allemaal niet vervolgd. Het neerschieten van Blake zorgde in augustus voor grootschalige protesten tegen vermeend onrechtmatig en racistisch politiegeweld in Wisconsin en op andere plekken in de Verenigde Staten.

Voor de beslissing gisteren werd genomen werd de nationale garde uit voorzorg al in paraatheid gebracht in Kenosha.

Volgens aanklager Michael Graveley wordt geen enkele politieman aangeklaagd, "gebaseerd op wettelijke feiten". Blake overleefde de schietpartij, maar raakte wel deels verlamd. Zijn advocaat zei dat het besluit om niet te vervolgen "het vertrouwen in het justitiële systeem verder verwoest".

Kyle Rittenhouse

Bij de protesten na het incident schoot een 17-jarige tiener twee demonstranten dood en verwondde een derde. Deze Kyle Rittenhouse is aangeklaagd voor moord. Zijn advocaat zei gisteren dat hij onschuldig zal pleiten.

Woede in Wisconsin: 'Die agent begon gewoon te schieten'

In augustus van vorig jaar kwamen schokkende beelden vrij waarop is te zien hoe de 29-jarige Jacob Blake zeven keer in zijn rug wordt geschoten door een agent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore