Senaatsverkiezingen in Amerika

Stembussen Georgia geopend: strijd om de laatste twee o zo belangrijke zetels

05 januari 2021 15:50 Aangepast: 05 januari 2021 16:26
Biden en Trump zullen elkaar niet ontmoeten voor de machtsoverdracht, zo is de verwachting. Beeld © Getty

In de Amerikaanse staat Georgia wordt vandaag gestemd over de allerlaatste twee Senaatszetels van de verkiezingen van eind 2020. Die zetels zijn doorslaggevend voor welke macht de nieuwe president Joe Biden krijgt. Vijf vragen en antwoorden.

1. Hoezo wordt alleen in Georgia gestemd?

Naast de presidentsverkiezingen die werden gewonnen door Joe Biden hebben de Amerikanen in november ook gestemd voor een derde van de honderdkoppige Senaat, die je kan vergelijken met de Eerste Kamer in Nederland.

Echter, in de zuidoostelijke staat Georgia kon bij deze Senaatsverkiezingen geen van de kandidaten een meerderheid behalen in de eerste verkiezingsronde. Daarom moet daar nu opnieuw gestemd worden in een zogeheten 'runoff'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden wint, maar de strijd om de macht in de VS gaat in alle hevigheid door

2. Waarom is deze uitslag zo belangrijk?

Dat komt omdat diegene die de baas is in de Senaat, de komende jaren veel politieke macht heeft. Het kan, bot gezegd, een Amerikaanse president maken of breken.

Winnen de Democraten de twee zetels in Georgia, dan krijgt de nieuwe president Joe Biden veel steun om zijn gewenste plannen en beloften uit te voeren. Winnen de Republikeinen minstens één zetel, dan kunnen zij juist veel wetsvoorstellen van de Democraten tegenhouden. Iets wat we de afgelopen jaren aan de lopende band zagen gebeuren.

Naast de Senaat ligt overigens ook veel macht bij het Huis van Afgevaardigden. Dit Lagerhuis met 435 leden is weer vergelijkbaar met onze Tweede Kamer en blijft na de verkiezingen van november voor zeker twee jaar in handen van de Democraten.

3. Wie gaat er winnen?

Het is ongekend spannend. In de peilingen is het een nek-aan-nekrace tussen beide partijen in Georgia. Daar is volgens nieuwszender CNBC sinds 4 november al een kleine 490 miljoen dollar aan campagnegeld uitgegeven aan eindeloze reclamespotjes.

De Republikeinen hebben de Senaat al sinds de tussentijdse verkiezingen van 2014 in handen. Maar de Democraten ruiken hun kans in Georgia, zeker nadat zij voor het sinds 1992 de meerderheid hadden gehaald bij de presidentsverkiezingen.

Er is net als in november volop vroeg gestemd. Een recordaantal van ruim drie miljoen inwoners van Georgia heeft vervroegd gestemd, wat neerkomt op bijna 39 procent van de geregistreerde kiezers. Vandaag mogen de overige stemgerechtigden naar de stembus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump zet Georgia onder druk: 'Kansloze exercitie'

4. Wie zijn de kandidaten?

Voor de Republikeinen zijn dat twee trouwe bondgenoten van aftredend president Donald Trump: voormalig Reebok-topman David Perdue (70) uit de stad Macon en de steenrijke ondernemer Kelly Loeffler (50) uit de staat Illinois die in 2002 naar Georgia verhuisde. Trump reisde deze week af naar Georgia om campagne te voeren voor hen.

Dat geldt ook voor aanstaand president Joe Biden. Hij kwam ook naar de Peach State om de Democratische kandidaten te steunen. Dat zijn predikant Raphael Warnock (51) en de jonge onderzoeksjournalist Jon Ossoff (33), allebei afkomstig uit Atlanta.

5. Wanneer weten we meer?

Gezien de nek-aan-nekrace en de vele nieuw geregistreerde kiezers is de kans groot dat we - net als bij de presidentsverkiezingen in november - enkele dagen moeten wachten op de definitieve uitslag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore