Israël koploper

Zo veel mensen zijn er in andere landen al gevaccineerd

04 januari 2021 19:44 Aangepast: 19 januari 2021 17:43
Premier Netanyahu is al gevaccineerd. Beeld © Anadolu Agency

Terwijl Nederland nog wacht op het moment dat de eerste persoon gevaccineerd wordt, zijn andere landen al een stuk verder. Veel verder is Israël. Daar is al ruim 12 procent van de bevolking gevaccineerd. Dit is een overzicht van hoe ver andere landen zijn met vaccineren.

In Bahrein, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Roemenië en Bulgarije wordt al gevaccineerd. In Nederland nog niet. Al zijn we niet het enige West-Europese land waar dat het geval is. Dit is de lijst van 32 landen die al begonnen zijn, plus twee achterblijvers:

De meest opvallende: Israël. Niet alleen zijn ze al lang en breed begonnen met de vaccinatiecampagne, ze zijn ook al een stuk verder dan andere landen. Alleen Bahrein komt nog enigszins in de buurt van het aantal gevaccineerden per 100 mensen.

'Pas eind van de maand aan de beurt'

"Het is indrukwekkend om te zien, het vaccineren in Israël gaat echt in rap tempo", zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "Ik heb gisteren en vandaag een paar kennissen gesproken. Twee van de drie waren al gevaccineerd. Een derde klaagde dat hij nog lang moest wachten. 'Ik ben denk ik pas eind deze maand aan de beurt', zei hij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In Israël is in recordtempo al bijna tien procent van de bevolking ingeënt

"Een van de specificaties van het Pfizer-vaccin is dat er vaak een extra dosis in zo’n flesje zit", zegt Koens. "In Israël is het voorgekomen dat iedereen op afspraak gevaccineerd was, maar er nog een klein beetje over was. De artsen en verplegers liepen de straat op en vaccineerden, na instemming, de eerste de beste voorbijganger, in dit geval een pizzakoerier."

Goede sier maken

Dat het zo snel gaat in Israël komt volgens Koens door de goede logistiek in het land. "En premier Benjamin Netanyahu, die zelf al is ingeënt, wil goede sier maken met een razendsnelle vaccinatie, nadat zijn regering eerder in de aanpak van de coronacrisis steken heeft laten vallen."

In Israël klagen ze als ze 'pas' aan het eind van deze maand worden gevaccineerd. In Israël klagen ze als ze 'pas' aan het eind van deze maand worden gevaccineerd.

In Nederland is er daarbij de discussie of mensen zich überhaupt wel willen laten vaccineren. Volgens Koens speelt die discussie minder in Israël. "Israël heeft een samenleving waar wetenschap hoog in het vaandel staat."

Leven heeft prioriteit

"Het zou kunnen dat orthodoxe joden zich niet zouden willen vaccineren, maar er is nog altijd het joodse principe van 'pikuach nefesh' waarop ingezet wordt. Het is het principe van de heiligheid van het leven", zegt Koens. "Dat betekent: wanneer het leven in gevaar is, mogen alle andere religieuze wetten gebroken worden. Het leven heeft dus prioriteit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze Nederlander is al gevaccineerd in Israël: 'Ik was zelf ook verbaasd'

"Je ziet daarom bijvoorbeeld dat er in Israël ook gevaccineerd wordt op de sjabbat, de joodse rustdag op zaterdag. Er rijden niet eens bussen en treinen op zaterdag, maar er wordt wel gevaccineerd. Juist vanwege dat principe."

Stijgende cijfers

Dalende besmettingscijfers zijn er door het vaccineren nog niet. Sterker nog, de cijfers in Israël laten een stijgende trend zien. Voor de regering voorlopig dus geen reden om een einde te maken aan de derde lockdown in het land.

Tijdens de eerste golf waren er nog problemen met orthodoxe joden:

In Israël neemt de spanning toe. Er zijn al langere tijd strenge corona-maatregelen van kracht, maar sommige orthodoxe joden trekken zich daar niets van aan. De religieuze wijken in Jeruzalem en Tel-Aviv zijn afgezet en het leger is uitgerukt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore