Krappe meerderheid

Nancy Pelosi herkozen als voorzitter Amerikaanse Huis van Afgevaardigden

04 januari 2021 02:42 Aangepast: 04 januari 2021 02:51
Nancy Pelosi is herkozen als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Beeld © ANP

Nancy Pelosi is gisteren herkozen als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De 80-jarige Democraat zit het huis sinds 2019 voor en was ook tussen 2007 en 2011 de voorzitter. Ze won met een krappe meerderheid.

Vijf Democratische partijgenoten steunden Pelosi niet en daarom was het de vraag of ze opnieuw voorzitter kon worden. Uiteindelijk won ze toch van de Republikeinse Kevin McCarthy.

Kleinere meerderheid

Sinds de verkiezingen van november moeten de Democraten het in het Huis van Afgevaardigden met een kleinere meerderheid doen. Later deze week, op woensdag, staat het Huis voor een belangrijke taak. Het moet dan de verkiezingsuitslag bekrachtigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump zet Georgia onder druk: 'Kansloze exercitie'

Verkiezingsuitslag bekrachtigen

Een groep van tien senatoren drong er gisteren op aan dat de winst van Biden gerespecteerd moet worden. Zij deden die oproep nadat elf Republikeinse senatoren eerder zeiden er een stokje voor te willen steken. Zij blijven trouw aan Trump en willen voorkomen dat de zege van Joe Biden officieel vastgesteld wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Varkenskop en graffiti bij huizen Amerikaanse toppolitici

Dinsdag wordt meer duidelijk over de nieuwe verhoudingen in het Congres, als in Georgia Senaatsverkiezingen worden gehouden. In de staat staan de laatste twee van de in totaal 100 Senaatszetels op het spel. Vooral voor nieuwgekozen president Biden is het belangrijk dat de Democraten beide zetels winnen. De Republikeinen hebben genoeg aan één senator om de meerderheid in de Senaat te behouden.

Trump kwam gisteren in opspraak nadat de Washington Post onthulde dat Trump met een dreigend telefoontje geprobeerd heeft de verkiezingsuitslag in Georgia te beïnvloeden. Volgens correspondent Erik Mouthaan is dat een van de opmerkelijkste telefoontjes ooit gepleegd door een Amerikaanse president. "Het is fascinerend dat Trump nog steeds probeert de verkiezingsuitslag ongedaan te maken."

Meerderheid cruciaal

Voor de Democraten is een meerderheid in beide huizen van het Congres cruciaal om het beleid van Biden goedgekeurd te krijgen. Bij een Republikeinse meerderheid kunnen zij de regering dwarsbomen, maar ook benoemingen van bijvoorbeeld rechters tegenhouden, iets dat veelvuldig gebeurde tijdens vooral de tweede ambtstermijn van Barack Obama.

Bekijk ook: Pelosi verscheurt een speech

Begin vorig jaar kreeg Nancy Pelosi geen hand van Donald Trump tijdens de jaarlijkse State of the Union speech. Zij verscheurde toen een speech.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore