Stemmen 'vinden' in Georgia

Trump dringt in dreigend telefoontje aan op wijzigen uitslag presidentsverkiezingen

03 januari 2021 22:28 Aangepast: 04 januari 2021 02:50
Donald Trump houdt zondag zijn eerste toespraak sinds zijn vertrek. Beeld © AFP

President Donald Trump heeft er bij een hoge verkiezingsofficial in de staat Georgia op aangedrongen genoeg stemmen te 'vinden' om hem alsnog tot winnaar in de staat uit te roepen. Dat is te horen op een opname van dat telefoongesprek, die in handen is van de Washington Post. Trump probeert zijn partijgenoot over te halen om zijn nederlaag tegen Joe Biden ongedaan te maken.

Dat schrijft The Washington Post op basis van een opname van het telefoongesprek dat Trump voerde met de hoogste verkiezingschef van Georgia, Brad Raffensperger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump zet Georgia onder druk: 'Kansloze exercitie'

Smeken en dreigen

Trump probeerde met vleien, smeken en ten slotte door dreigementen met strafrechtelijke gevolgen zijn partijgenoot over te halen om zijn nederlaag tegen Joe Biden ongedaan te maken. De Democraat versloeg Trump in de swing state Georgia na twee hertellingen, die volgens Raffensperger 'eerlijk en nauwkeurig' waren, zo hield hij de president voor in hun telefoongesprek van een uur.

'Ik kan niet verloren hebben'

Zonder met bewijzen te komen, beweert Trump al weken dat zijn nederlaag te wijten is aan grootschalige verkiezingsfraude. "Ik kan Georgia niet verloren hebben", zei Trump in het telefoongesprek meerdere malen. "Wij hebben met honderdduizenden stemmen gewonnen."

Volgens correspondent Erik Mouthaan is dat een van de opmerkelijkste telefoontjes ooit gepleegd door een Amerikaanse president. "Het is fascinerend dat Trump nog steeds probeert de verkiezingsuitslag ongedaan te maken", legt hij uit

Bekijk ook:

Donald Trump (74) gaf zijn eerste interview na het verliezen van de presidentsverkiezingen aan zijn 'vrienden' van FOX News.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore