Nog vijf vermisten

Vijfde lichaam geborgen na aardverschuiving Noorwegen, zoektocht gaat door

03 januari 2021 13:52 Aangepast: 03 januari 2021 13:52
Vijf mensen worden nog vermist. Beeld © AFP

Reddingswerkers in Noorwegen hebben een vijfde lichaam geborgen na de aardverschuiving in het plaatsje Ask. Het lichaam werd vanochtend gevonden. Vijf andere mensen worden nog vermist.

De aardverschuiving was afgelopen woensdagochtend in het dorp Ask, op zo'n 20 kilometer ten noordoosten van de Noorse hoofdstad Oslo. Tien mensen raakten daarbij gewond, onder wie één zwaargewond.

Tot nu toe zijn vijf lichamen geborgen en worden nog vijf mensen vermist, schrijft de Noorse omroep NRK. De eerste dode die werd gevonden, is gisteren door de politie geïdentificeerd. Het gaat om een 31-jarige man.

Kinderen vermist

De identiteit van de andere vier doden is nog niet bekendgemaakt. Wel publiceerde de politie vrijdag de lijst met namen van de vermisten, onder wie ook een tweejarige en een kind van dertien. 

In een aangrijpende video vertelt een inwoner van Ask dat zowel zijn vriendin als 13-jarige dochter nog vermist worden. "Kon ik maar ruilen met mijn dochter." 

Ongeveer 1000 inwoners van het rampgebied zijn geëvacueerd. "We zijn in een hotel", zegt een van hen. "Het is een totaal surreële en vreselijke situatie."

Reddingsteams met honden zoeken met behulp van helikopters en drones ondertussen naar de vermisten in het besneeuwde rampgebied. In de aarde worden ook gangen uitgegraven om overlevenden in veiligheid te brengen of overleden slachtoffers te bergen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwangere vrouw en 2-jarige dochter onder vermisten aardverschuiving

De Noorse autoriteiten hebben gezegd dat de aardverschuiving hoogstwaarschijnlijk te maken heeft met de bodemsoort in het gebied, zogenoemde snelle klei. Die grondsoort kan onder druk plotseling zijn vaste vorm verliezen en vloeibaar worden.

In het Scandinavische land zijn vaker aardverschuivingen geweest in gebieden met de bewuste grondsoort. Zo stortten in juni nog acht gebouwen in zee, waarbij geen slachtoffers vielen. Premier Erna Solberg noemde de aardverschuiving in Ask afgelopen woensdag een van de grootste die het land ooit heeft meegemaakt. Enkele leden van het Noorse koningshuis, onder wie koning Harald en kroonprins Haakon, hebben het rampgebied vandaag bezocht.

Christina is één van de vele inwoners van Ask die haar huis verloor door de aardverschuiving. Ze heeft wel het geluk dat ze het na kan vertellen, vertelt ze in onderstaande video.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angstig moment Noorwegen: aardverschuiving sleurt huizen zee in

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore