Ga naar de inhoud
Betwisten verkiezingsuitslag

Republikeinse senatoren willen zege Biden dwarsbomen: 'Brengen onze democratie ernstig in gevaar'

De senatoren die weigeren de uitslag goed te keuren. Beeld © AFP

Twaalf Republikeinse senatoren hebben aangekondigd bezwaar te maken als het Amerikaanse Congres op 6 januari de uitslag van de presidentsverkiezing moet goedkeuren. Volgens hun partijgenoten brengen ze met hun actie de democratie in gevaar.

Het Congres, dat bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, moet woensdag de stemmen van het kiescollege tellen. Daarna wordt vastgesteld dat de Democraat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen. Normaal gesproken is dat slechts een formaliteit, maar senator Ted Cruz uit Texas, die de groep protesterende Republikeinen aanvoert, zegt dat ze bezwaar gaan maken over de kiesmannen die Biden achter zich heeft gekregen in de zogeheten swing states. Dit zijn staten waar het er meestal om spant wie er wint.

In deze staten zou dan een onderzoek van tien dagen moeten volgen dat moet uitwijzen of de verkiezingen er wel eerlijk zijn verlopen. President Trump zegt dat er gefraudeerd is bij de verkiezingen, maar dat heeft hij nog nooit kunnen bewijzen. Ook onderzoek van het ministerie van Justitie heeft geen bewijs gevonden voor wijdverbreide fraude bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Bestuurders
Lees ook:
Bestuurders Georgia en Arizona: geen tekenen verkiezingsfraude

Meerdere Republikeinse senatoren raden hun partijgenoten af om de zitting van het Congres op te houden met bezwaren die vrijwel zeker kansloos zijn. De Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat Mitch McConnell heeft al erkend dat Biden de verkiezingen heeft gewonnen. Hij heeft er bij zijn partijgenoten op aangedrongen zich niet te verzetten tegen de goedkeuring van de verkiezingsuitslag.

'Ongehoorde truc'

De Republikeinse senator Mitt Romney hekelde de actie van zijn partijgenoten. "Deze ongehoorde truc om de kiesmannen af te wijzen zou de politieke ambities van sommigen kunnen versterken. Maar het brengt onze democratie ernstig in gevaar", zei de senator uit de staat Utah. "Meer Amerikanen dan ooit tevoren hebben deelgenomen aan deze verkiezingen en zij hebben hun keuze gemaakt."

Zijn partijgenoot Pat Toomey uit de staat Pennsylvania, een van de staten waarvan president Trump de uitslag betwist, zei dat beschuldigingen van fraude door het verliezende kamp het verwerpen van de verkiezingsuitslag niet kunnen rechtvaardigen. Volgens de senator, die al had aangekondigd dat hij niet streeft naar herverkiezing in 2022, ondermijnen de acties van Cruz, senator Josh Hawley en anderen het recht van Amerikanen om hun eigen leiders te kiezen.

Minder stemmen, toch president: zo werkt het kiesstelsel in de VS

02:44
De verkiezingen in de VS gaan er anders aan toe dan in Nederland. Dit moet je weten over het Amerikaanse kiesstelstel.
Biden:
Lees ook:
Biden: 'Trump werkt machtsoverdracht tegen'
Bron: RTL Nieuws / ANP