Rap tempo

Deze Nederlander is al gevaccineerd in Israël: 'Ik was zelf ook verbaasd'

31 december 2020 17:02
Tal van Dijk kreeg op eerste kerstdag het Pfizer-vaccin in Israël. Beeld © Privéfoto

Over een week gaan we in Nederland pas beginnen, maar een aantal Nederlanders in het buitenland is inmiddels al gevaccineerd. Zo heeft Tal van Dijk (63) in Israël zijn eerste inenting van het Pfizer-vaccin al toegediend gekregen. "Ik was zelf ook verbaasd dat ik zo snel aan de beurt was."

De laatste weken is er veel discussie in Nederland over de start van het vaccineren. In de afgelopen week begon het ene na het andere land met het toedienen van vaccins, terwijl Nederland er op 8 januari mee begint.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In Israël is in recordtempo al bijna tien procent van de bevolking ingeënt

Toch is aantal Nederlanders in het buitenland al gevaccineerd. Zo heeft Tal van Dijk al een vaccin gekregen. De 63-jarige Nederlander is geboren en getogen in Friesland, maar woont inmiddels al twintig jaar in Israël. Daar werkt hij als marktonderzoeker.

"Ik was eerlijk gezegd wel verbaasd", zegt Tal tegen RTL Nieuws. "Ik dacht dat ze zouden beginnen met 80-plussers, maar toen kreeg ik opeens bericht: 60-plussers waren direct aan de beurt."

800.000 gevaccineerd

Op zaterdag 19 december kreeg premier Benjamin Netanyahu als eerste inwoner van Israël het Pfizer-vaccin tegen het coronavirus en daarna ging het snel. In 11 dagen tijd zijn al bijna 800.000 inwoners gevaccineerd, zo’n tien procent van de gehele bevolking.

Israël zet alles op alles om de bevolking zo snel mogelijk te vaccineren tegen het coronavirus. De afgelopen dagen zijn er meer dan 150.000 inentingen per dag uitgedeeld. Afgelopen dinsdag was een kwart van de 70- tot 80-jarigen in het land al ingeënt, schrijft The Jerusalem Post.

Prima georganiseerd

Tal kreeg op eerste kerstdag, op 25 december, zijn eerste deel van het Pfizer-vaccin. "Het is hier prima georganiseerd. Bij de ingang werd mijn temperatuur opgemeten en daarna moest ik laten zien dat ik een afspraak had. En na afloop moest ik vijftien minuten wachten om te kijken of ik geen directe bijwerkingen zou krijgen."

'Blij verrast' is hij nu hij weet dat de vaccinatie voor hem is begonnen, maar Tal wacht nog een tweede dosis bij zijn afspraak op 20 januari. "Daarna krijg ik ook pas een officieel document. Ik heb er wel vertrouwen in dat het werkt."

Andere Nederlanders

Tal is niet de enige Nederlander in het buitenland die al een vaccinatie heeft ontvangen. Zo liet oud-minister Jan Kees de Jager op Instagram weten dat hij ook een vaccin heeft toegediend gekregen in Abu Dhabi.

Ook Nederlanders in het verzorgingshuis Anneke Residence in Aflaz del Pi (Spanje) zijn deze week gevaccineerd. Journalist Rop Zoutberg legde vast dat Marretje van den Berg en Katinka Schmitz werden ingeënt tegen het coronavirus.

Rotterdammer Paul Vrijhof kreeg in Abu Dhabi het Chinese Sinopharm-vaccin toegediend. "Omdat ik een overheidsmedewerker ben, werd ik uitgenodigd om ook gevaccineerd te worden", zegt hij tegen RTV Rijnmond. "Dus daar heb ik als eerste van de familie maar gebruik van gemaakt. Ik dacht: 'zet die spuit er maar in!'"

Eerder vertelde Jan Bakker, ic-arts in New York, al aan Radio 1 dat hij ‘voor zover bekend’ de eerste Nederlander was die het Pfizer-vaccin kreeg toegediend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore