Ga naar de inhoud
Zeker 7 doden

Aardbeving Kroatië in combinatie met corona 'rampzalig' voor het land

Het leger inspecteert de overblijfselen van een woning. Beeld © AP

De schade is groot in een deel van Kroatië nadat het land vanochtend werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,2 tot 6,4 op de schaal van Richter. Zeven mensen zijn om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond. "Dit zal serieuze gevolgen hebben voor het land", zegt Balkandeskundige Nevenka Tromp.

Tromp is opgegroeid in Kroatië en heeft daar familie wonen. "Ik ben echt een beetje ontdaan. Afgelopen jaar was zwaar voor het land, maar ik denk dat het komende jaar nog zwaarder gaat worden. Deze aardbeving is in combinatie met corona rampzalig."

Mensen onder het puin

Rond kwart over elf in de ochtend werd Kroatië opgeschrikt door de aardbeving. Het epicentrum lag ten zuidoosten van de hoofdstad Zagreb, bij Petrinja, een stadje met zo'n 15.000 inwoners. De aardbeving zou tot in Noord-Italië en Zuid-Duitsland zijn gevoeld. 

Op beelden is te zien dat hoe mensen onder het puin vandaan worden gehaald. Gebouwen zijn verwoest, en daken en gevels liggen verspreid op straat.

Eén van de slachtoffers is een meisje van 12. Burgemeester Darinko Dumbovic bevestigde haar dood. "We zagen een kind sterven op het hoofdplein. Het is verschrikkelijk, er zijn slachtoffers, er zijn gewonden."

Bekijk ook: Eerste beelden van de aardbeving in Kroatië

01:25
Er is een kind uit een geplette auto gered.

Gisteren was er ook al een aardbeving in het land, met een kracht van 5,2. Volgens seismoloog Läslo Evers van het KNMI is het niet uitzonderlijk dat er aardbevingen voorkomen in Kroatië. In maart kostte een beving met een kracht van 5,3 het leven aan een meisje van 15 jaar oud. Ook toen raakten tientallen mensen gewond.

'Nog weken naschokken'

"Rond de Middellandse Zee liggen veel breuklijnen van platen. Spanning op die breuken leidt tot aardbevingen. Maar deze aardbeving behoort zeker wel tot een van de zwaardere aardschokken."

Na de zware beving van vanochtend zijn verschillende naschokken gemeten. "Op voorhand is het lastig te zeggen of er nog meer naschokken zullen komen, maar bij aardbevingen van deze kracht is dat nog zeker te verwachten. Dat kan nog mogelijk dagen tot weken duren", zegt Evers.

Kroatië
Lees ook:
Kroatië getroffen door zware aardbeving, situatie 'zeer ernstig'

Volgens Tromp houden de Kroaten er rekening mee dat er aardbevingen voorkomen, maar zijn de gebouwen er niet goed tegen bestand. 

"Door de oorlog in de jaren 90 was er al veel verwoest aan de oude gebouwen. De heropbouw was nog steeds bezig. Zeker in de omgeving van Petrinja, de stad die vandaag het hardst getroffen werd. In de grote steden zoals Zagreb zie je dat er sprake is van achterstallig onderhoud."

'Gebouwen met pleisters bij elkaar gehouden'

"De schade is nog steeds niet hersteld sinds de beving in maart. Kroatië is een van de meest onderontwikkelde landen van de EU als het gaat om economie. In de hoofdstad Zagreb staan een aantal gebouwen die bijna met pleisters bij elkaar worden gehouden."

En dan is er nog een ander probleem: corona. "Het coronavirus heeft de economische groei van het land stilgezet. Kroatië profiteerde heel erg van het toerisme. Het herstel van de aardbevingen wordt nu nog meer bemoeilijkt."

Tijdens de aardbeving liepen mensen in paniek de straat op en de parken in. Hoewel er een reisverbod geldt, verliet een aantal mensen de stad.

Land verlaten

Ook op sociaal vlak maakt Tromp zich zorgen. "In Kroatië kent iedereen elkaar. Het is een land met vier miljoen inwoners waarin iedereen betrokken is. Ik merk dat mensen bang zijn door de onzekerheid.

"De afgelopen jaren verlieten al veel Kroaten het land met pijn in hun hart. Ik ben bang dat dat nu nog meer gaat gebeuren."

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er bij de Nederlandse ambassade nog geen hulpverzoeken van Nederlanders in Kroatië binnengekomen. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders gewond geraakt.

Hulp uit EU

Voorzitter van de Europese commissie Ursula Von der Leyen laat op Twitter al weten dat ze 'klaar staat om Kroatië te helpen'.

Ook EU-president Charles Michel heeft alle nodige hulp toegezegd. "We volgen de situatie in Zagreb na de verwoestende aardbeving op de voet. Onze gedachten gaan uit naar de gewonden en de werkers in de frontlinie."