Ga naar de inhoud
Schade aan gebouwen

Kroatië getroffen door zware aardbeving, situatie 'zeer ernstig'

Hulpverleners van het Rode Kruis aan het werk in Petrinji. Beeld © Rode Kruis Kroatië

Kroatië is getroffen door een zware aardbeving. Internationale persbureaus melden een beving met een kracht variërend van 6,2 tot 6,4 op de schaal van Richter.

De aardbeving zou in Noord-Italië en Zuid-Duitsland zijn gevoeld. Het Kroatische Rode Kruis meldt op Twitter dat er daar sprake is van een 'zeer ernstige situatie'. Ook in Hongarije, Bosnië en Herzegovina, Tsjechië, Slovenië, Montenegro, Roemenië, Slowakije, Servië en Oostenrijk is de beving waargenomen.

Er is schade gemeld aan gebouwen, vooral aan gevels en daken. Of er gewonden of doden zijn gevallen, is nog niet bekend.

Nog een kleinere beving

Lokale media melden dat het epicentrum 46 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Zagreb is, bij de plaats Petrinja. Na de beving werd nog een kleinere gevoeld van ongeveer een halve minuut. 

Kroatië werd ook gisteren al opgeschrikt door een beving, toen met een kracht van 5,2 op de schaal van Richter. Ook daarbij was het epicentrum zo'n 50 kilometer ten zuidoosten van Zagreb. 

Kerncentrale afgesloten

In maart was in Kroatië eveneens een aardbeving. Daar bij vielen toen één dode en 27 gewonden. In het naburige Slovenië is vandaag een kerncentrale preventief gesloten vanwege de aardbeving, meldt het Sloveens Persagentschap op Twitter.

EU-president Charles Michel heeft alle nodige hulp aan Kroatië toegezegd. "We volgen de situatie in Zagreb na de verwoestende aardbeving op de voet. Onze gedachten gaan uit naar de gewonden en de werkers in de frontlinie."
 

Bekijk ook: Eerste beelden van de aardbeving in Kroatië

01:25
Er is een kind uit een geplette auto gered.
Bron: RTL Nieuws