'Niet openbaar'

Spanje gaat namen vaccinweigeraars bijhouden in register

28 december 2020 20:03 Aangepast: 28 december 2020 20:09
Spanje is al begonnen met vaccineren. Beeld © EPA

De Spaanse overheid gaat de namen bijhouden van de mensen die een coronavaccin weigeren. De lijst zal niet openbaar worden gemaakt, maar kan wel met andere Europese landen worden gedeeld.

De Spaanse minister van Gezondheid benadrukt dat vaccinatie niet zal worden verplicht en dat het register van weigeraars zal worden opgesteld 'met het grootst mogelijke respect voor de bescherming van privégegevens'.

Wel aangeboden

In het register komen de gegevens te staan van mensen aan wie wel een vaccin is aangeboden, maar die ervoor hebben gekozen daar geen gebruik van te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verplicht vaccineren, kan dat? 'Dan ga ik verhuizen'

Volgens de meest recente data is het aandeel van de Spaanse bevolking dat zich niet wil laten vaccineren spectaculair gedaald, van 47 procent in november naar 28 procent in december. Het percentage Spanjaarden dat wél bereid is om een vaccin toegediend te krijgen, steeg in diezelfde periode van 36,8 naar 40,5 procent.

In Nederland is dezelfde trend te zien, al is de scepsis tegenover vaccinatie hier minder groot. De Nederlandse regering staat erop dat vaccinatie vrijwillig moet blijven en dat ook indirecte dwang – zoals het verstrekken van privileges aan wie wél gevaccineerd is – onwenselijk is.

Bekijk ook: Vaccinatiebewijs voor ingeënte mensen: 'Ik vind dat niet eerlijk'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore