Ga naar de inhoud
Oud en nieuw in coronatijd

Oud en nieuw in Europa: van vuurwerkverbod tot niemand de deur uit

Het wordt een jaarwisseling als nooit tevoren. Vanwege het coronavirus geldt in Nederland een vuurwerkverbod en mogen we maar twee volwassen gasten ontvangen tijdens de jaarwisseling. Ook in de landen om ons heen wordt het nieuwe jaar anders dan anders ingeluid. Een overzicht.

De strengste regels gelden in Italië. Op oudejaarsavond geldt daar zelfs een avondklok. Na 22 uur ’s avonds mogen Italianen niet meer de deur uit. Ook heeft de Italiaanse regering iedereen opgeroepen zo min mogelijk thuis gasten te ontvangen. En de Italianen mogen niet reizen tussen verschillende steden.

Frankrijk

Ook in Frankrijk geldt er een avondklok op oudejaarsavond. Die gaat zelfs al om 20 uur ’s avonds in. Volgens de Franse premier Jean Castex heeft oud en nieuw ‘alles in zich om voor een opleving van de epidemie te zorgen’. Overdag mogen mensen wel naar elkaar toe reizen; en ook mogen ze – binnen –samenkomen met maximaal zes volwassenen. 

België

Ook in België wordt het ‘aftellen in het eigen kot’. Daar gaat om middernacht een avondklok in. Vanaf dat moment moet iedereen binnen blijven. Ook mogen de Belgen slechts één 'knuffelcontact' ontvangen. In België wordt – net als in Nederland – traditiegetrouw vuurwerk afgestoken tijdens oud en nieuw. Maar dat gaat dit jaar niet door: er is een algeheel vuurwerkverbod van kracht.

Verbod
Lees ook:
Verbod op vuurwerk? Nederland is niet de enige

Duitsland

Ook in Duitsland geldt op veel plaatsen een afsteekverbod voor vuurwerk. Bijvoorbeeld op straten en pleinen. De regering heeft mensen verder opgeroepen ook zo veel mogelijk af te zien van het afsteken van vuurwerk in de eigen tuin, om de druk op de ziekenhuizen niet te vergroten. Ook geldt er – net als in België – een samenscholingsverbod met oud en nieuw. In Duitsland staat op oudejaarsdag nog wel een grote demonstratie gepland tegen de coronamaatregelen. Het is nog onzeker of die door mag gaan.

Bekijk ook: Amerikanen nemen meppend afscheid van 2020

01:38
Op Times Square in New York kunnen mensen al hun frustraties over 2020 kwijt.

Spanje,  Denemarken, Portugal en Oostenrijk horen bij de landen die soepeler regels hebben tijdens de jaarwisseling. Zo mag je daar met maximaal tien mensen samenkomen. In Spanje geldt op dit moment al een avondklok, maar die wordt op oudejaarsavond uitgesteld, en gaat dan om 1.30 uur in. In Zweden geldt geen maximumaantal gasten dat je mag verwelkomen. Dat laat de regering over aan de eigen verantwoordelijkheid.

Groot-Brittannië

En dan zijn er nog de Britten, die misschien wel het ingewikkeldste lockdownsysteem hebben ingevoerd: per postcode. Er gelden verschillende regels in verschillende gebieden, afhankelijk van hoeveel coronabesmettingen er zijn. 18 miljoen Britten – onder wie ook de inwoners van Londen – mogen geen bezoek ontvangen tijdens de jaarwisseling. In een paar gebieden mogen de pubs nog wel open. Al moeten ook die op oudejaarsavond om 23 uur sluiten. De traditionele grote vuurwerkshow in Londen is afgelast.