Veroordeeld voor genocide

Twee kopstukken Ethiopische dictatuur vrij na 30 jaar onderduiken op ambassade

28 december 2020 18:47
De Italiaanse ambassade in Ethiopië Beeld © Italiaanse ambassade

Bijna dertig jaar zaten ze ondergedoken in de Italiaanse ambassade in Ethiopië, maar nu kunnen twee sleutelfiguren van de bloedige Ethiopische dictatuur binnenkort toch veilig voet buiten het ambassadeterrein zetten.

De twee kopstukken, minister van Buitenlandse Zaken Berhanu Bayeh (82) en hoogste militair generaal Addis Tedla (73), hebben bloed aan hun handen.

Berhanu Bayeh (l) en Addis Tedla Berhanu Bayeh (l) en Addis Tedla

Ze vervulden een hoofdrol in het regime van dictator Mengistu die tot 1991 honderdduizenden en misschien zelfs wel miljoenen mensen liet ombrengen of bewust omkomen van de honger. Volgens mensenrechtenorganisaties was de befaamde Ethiopische hongersnood begin jaren 80 deels bewust gecreëerd door het regime. Daarnaast werden studenten, demonstranten en politieke tegenstanders in het land jarenlang opgepakt en vermoord. 

Veroordeeld tot doodstraf

Bayeh en Tedla werden na de val het regime veroordeeld tot de doodstraf voor hun aandeel in de genocide, maar waren voor die tijd al gevlucht naar de Italiaanse ambassade in de hoofdstad.

En alhoewel de Italiaanse regering flink in haar maag zat met de situatie, weigerde de regering uit principe de twee uit te leveren zolang hen de doodstraf boven het hoofd hing. Zelfs toen er in het gebouw een gevecht uitbrak tussen Bayeh en nog een derde 'vluchteling', de voormalige president, waarbij die laatste overleed, bleef Italië bij zijn weigering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ethiopische premier Abiy Ahmed wint Nobelprijs voor de Vrede

Deze kerstavond maakte het hooggerechtshof bekend dat hun doodstraf was omgezet in een levenslange gevangenisstraf en dat ze in aanmerking zouden komen voor een voorwaardelijke vrijlating, zoals elke Ethiopiër die langer dan 20 jaar vastzit. Het hooggerechtshof meldde ook dat de 29 jaar die de twee opgesloten zaten in de ambassade, te beschouwen als een gevangenisstraf.

De Italiaanse regering heeft de Ethiopische regering bedankt voor deze uitweg en laten weten dat de twee snel zullen worden overgedragen.

Zie ook: Beelden arrestatie Assange: zo wordt hij uit de ambassade gehaald

Het komt vaker voor dat mensen jarenlang aan hun arrestatie weten te ontkomen. WikiLeaks-oprichter Julian Assange zat jarenlang ondergedoken in Londen in de ambassade in Ecuador.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore