Ga naar de inhoud
Vanaf 8 januari

Vaccineren in de EU: (bijna) alleen Nederland prikt nog niet

Beeld © ANP/RTL Nieuws

Nederland begint op 8 januari met vaccineren, maar bijna alle andere Europese landen zijn al begonnen met prikken. Dat kan omdat alle lidstaten van de Europese Unie gisteren tegelijkertijd het vaccin geleverd kregen van fabrikant Pfizer. De EU heeft 27, 28 en 29 december uitgeroepen tot Europese Vaccinatiedagen.

Nederland is dus een beetje in buitenbeentje in Europa. De meeste andere landen beginnen de dagen na de kerst met vaccineren. De eerste prikken zijn vooral symbolisch, om aan te geven dat er licht is aan het einde van de tunnel.

In deze EU-landen is het vaccineren nu begonnen

Duitsland, Hongarije en Slowakije

In deze drie landen konden ze niet wachten en zijn ze gisteren al begonnen met vaccineren. In Duitsland kreeg een vrouw van 101 in een verzorgingshuis de eerste prik. Gevolgd door 39 andere bewoners en tien verzorgenden. In Hongarije mochten zorgmedewerkers meteen een vaccinatie halen en in Slowakije koos men voor epidemiologen als eerste ontvangers.

Licht aan het eind van de pandemie: groot deel Europa begint met prikken

02:14

Italië, Tsjechië, Denemarken, Zweden, Finland, Griekenland en Cyprus

Deze landen startten vanmorgen vroeg al. Italië begon met het vaccineren van zorgmedewerkers. "Deze datum zal voor altijd bij ons blijven", tweette de Italiaanse premier Giuseppe Conte. De premier van Tsjechië pakte het anders aan: premier Andrej Babis liet zichzelf als eerste prikken, in het Centraal Militair Hospitaal in Praag.

In Zweden was het dan weer een verpleeghuisbewoner die als eerste werd gevaccineerd, de 91-jarige Gun-Britt Johnson. 'Ik heb niks gevoeld', zei ze na afloop. Ook in Cyprus zijn de kwetsbaren als eerste aan de beurt, bewoners van bejaardenhuizen zijn daar vanmorgen ingeënt. In Denemarken kreeg de 79-jarige Leif Heiselberg als eerste het vaccin. 

Franrijk en Spanje

Ook Frankrijk en Spanje hebben inmiddels de eerste prikken gezet. Spanje kregen een 96-jarige bewoonster van een verzorgingshuis en een verzorgster het eerste vaccin. 'Laten we kijken of we van dat virus af kunnen komen', zei Araceli Rosario Hidalgo een paar minuten na de prik. Frankrijk begon de vaccinatiecampagne in Parijs, waar een 78-jaar oude vrouw in een ziekenhuis de eerste prik kreeg.

Polen, Portugal, Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Slovenië, Estland, Malta, Roemenië, Litouwen

Ook in deze landen zijn ze begonnen. Net als in bijna de hele Europese Unie ligt hier de prioriteit bij de zwakkeren en hun verzorgers. Dat is ook zo in België, waar morgen de 96-jarige verpleeghuisbewoner Jos Hermans als eerst wordt gevaccineerd. Zijn doel? "Honderd jaar worden."

Buiten de EU, maar binnen Europa: in Engeland kreeg de 90-jarige Margaret op 8 december als eerste persoon ter wereld het vaccin van Pfizer. En dat ging toen zo: 

Margaret (90) krijgt als eerste persoon ter wereld Pfizer-vaccin

00:39
In Groot-Brittannië zijn 80-plussers en zorgpersoneel als eersten aan de beurt.
Duitsland
Lees meer:
Duitsland begint dag na kerst met vaccineren, Nederland in januari

Waar nog niet?

Nederland is dus een van de weinige EU-landen waar nu nog niet geprikt wordt. In Luxemburg, Letland en dus België worden de eerste vaccinaties morgen uitgedeeld, Ierland volgt op 30 december. Tijdens oud en nieuw is Nederland dus het enige EU-land waar de vaccinaties nog niet zijn begonnen.