Geen beschutting

Honderden mensen vast in vrieskou in afgebrand kamp bij grens Kroatië

27 december 2020 13:38 Aangepast: 27 december 2020 13:39
Het Lipa kamp vlakbij de grens met Kroatië. Beeld © AP

Honderden mensen zitten vast in een afgebrand vluchtelingencentrum in Bosnië en Herzegovina, vlakbij de grens met Kroatië. Hulporganisaties trekken aan de bel, want het sneeuwt hard, het is ijskoud en er is nauwelijks beschutting in wat is overgebleven van het kamp.

Afgelopen week brandde het Lipa-kamp in het noordwesten van Bosnië af. Er werd geen nieuwe opvanglocatie voor de vluchtelingen gevonden, waardoor de ongeveer duizend mensen geen kant op kunnen.

Met dekens proberen de mensen zichzelf warm te houden. Met dekens proberen de mensen zichzelf warm te houden.

"We leven als dieren. Zelfs dieren leven beter dan dit", zei een Pakistaanse man uit het kamp tegen Al Jazeera. "Als ze ons niet helpen, gaan we dood."

Onder nul

Peter van der Auweraert die zich voor de Verenigde Naties met de Balkan-regio bezighoudt twitterde: "De temperatuur is gedaald tot onder nul. Er is geen verwarming, niks. Dit is niet hoe wie dan ook zou moeten leven."

Meerdere hulporganisaties eisten gisteren in een gezamenlijke verklaring dat de verantwoordelijke autoriteiten op zoek gaan naar een alternatieve oplossing.

Minimale bescherming

"De structuur die nu nog staat is onveilig en kan instorten als er sneeuw blijft vallen. Omdat er geen verwarming is, worden nu al bevriezing, onderkoeling en andere ernstige gezondheidsproblemen gemeld door mensen ter plaatse", staat in het statement. "Het is aan de autoriteiten om minimale bescherming te bieden voor hen die gestrand zijn."

Afgelopen week brandde het kamp af. Afgelopen week brandde het kamp af.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door Banksy betaalde boot redt 89 mensen op Middellandse Zee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore