Veel besmettelijker

Britse coronavariant duikt in meer landen op

26 december 2020 22:28 Aangepast: 26 december 2020 22:50
en man loopt door Montreal op Tweede Kerstdag (ter illustratie) Beeld © EPA

Een nieuwe variant van het coronavirus, die besmettelijker is dan andere versies, wordt in steeds meer landen vastgesteld. Ook Spanje, Canada en Zweden hebben de eerste positieve tests voor de Britse mutatie bekendgemaakt.

De twee mensen die in de Canadese provincie Ontario et de variant zijn ontdekt, zijn niet op reis geweest. Hoe het koppel dan wel met het virus besmet zijn geraakt, is niet duidelijk. De personen in Spanje en Canada waren allemaal onlangs in Groot-Brittannië geweest, zeggen de regionale autoriteiten.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe weten de Britten dat de mutatie 70 procent besmettelijker is?

In de regio Madrid zijn vier mensen positief getest op de Britse variant. Een van hen is een man die vorige week per vliegtuig in Spanje aankwam vanuit Groot-Brittannië. De autoriteiten wachten nog op de testuitslag van een andere man die vanuit Groot-Brittannië was gearriveerd, maar zijn vader, moeder en zus zijn al wel positief bevonden.

Geen reden voor paniek

Daarnaast zijn er nog een paar mensen die al wel getest zijn, maar van wie de uitslag nog niet bekend is. Volgens de regio Madrid zijn de positief geteste mensen niet erg ziek en is er geen reden voor paniek.

Mensen die door het gemuteerde besmet raken, worden niet zieker dan bij de 'gewone' variant. Het verschil wordt uitgelegd in deze video:

In Zweden is de mutatie vastgesteld bij iemand die na aankomst uit Groot-Brittannië ziek werd. De reiziger verbleef in quarantaine in Zweden en er zijn vooralsnog geen andere gevallen ontdekt, aldus de Zweedse autoriteiten.  

Ook in Nederland

De Britse mutatie van het virus was eerder al vastgesteld in onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Japan. De versie verspreidt zich sneller dan andere varianten, maar lijkt mensen niet zieker te maken en lijkt ook niet dodelijker te zijn. Volgens deskundigen zullen de coronavaccins ook werken tegen de gemuteerde variant.

Veel landen kondigden een ban af op reizen naar het Verenigd Koninkrijk uit vrees voor de nieuwe variant, maar die is ook alweer deels teruggedraaid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe ontdek je een (gevaarlijke) coronamutatie?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore