Na fotoreportage

Belgisch naaktmodel over dreigende Turkse celstraf: 'Voor mijn familie is het schrikken'

25 december 2020 00:01 Aangepast: 25 december 2020 00:56
Een fragment van een van de gewraakte foto's van Marisa Papen in Istanboel. Beeld © Jesse Walker

Het Belgische naaktmodel Marisa Papen moest deze week uit de krant vernemen dat haar in Turkije 7 jaar cel boven het hoofd hangt, voor naakt poseren in de Hagia Sofia-moskee in Istanboel. "Ik zou het niet opnieuw doen", zegt ze tegen RTL Nieuws over de gewraakte fotoreportage.

Deze week werd bekend dat de Turkse aanklager tussen de twee en zeven jaar celstraf eist tegen Marisa vanwege de foto's in een moskee en op een Turkse vlag. Volgens de aanklager gaat het om 'een vernedering van de soevereine staat' Turkije. Het voormalige Playboy-model wordt beschuldigd van 'obsceniteit'.

Schrikken voor familie

Marisa, die sinds het uitbreken van de coronapandemie in maart, 'vastzit' op Hawaï, zegt dat ze niet op de hoogte is gebracht van de strafeis. "Ik heb het ook uit de media vernomen."

Geschrokken is ze niet. "Nee, het loopt al wel een tijdje. Voor mijn familie is het wel schrikken. Ik ga er iets makkelijker mee om."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Naaktmodel riskeert 7 jaar cel in Turkije om poseren in Hagia Sofia-moskee

Vrijheid en gelijkheid

De betreffende fotoreportage dateert uit 2018. Papen maakte in Istanboel verschillende foto's met fotograaf Jesse Walker voor haar kunstproject over de ongelijkheid tussen man en vrouw binnen religies. Dat deed ze onder meer door in een boerka in de Hagia Sofia-moskee, deels naakt te poseren. Ook ligt ze naakt op een Turkse vlag.

"Het principe van de foto's is dat het naakte lichaam voor vrijheid en gelijkheid staat. Ik wilde hiermee aandacht vragen voor de ongelijkheid binnen religies. In delen van het christendom, de islam en het jodendom is er een te groot verschil tussen man en vrouw. Het is een moeilijk en gevoelig topic. We wisten dat er op gereageerd zou worden", zegt Papen.

Een van de gewraakte foto's van Marisa Papen. Een van de gewraakte foto's van Marisa Papen.

Marisa zegt dat ze het niet opnieuw zou doen. "De Marisa die ik nu ben, zou dat niet doen. Ik ben nog steeds blij dat ik het heb gedaan, maar het kost heel veel energie om die boodschap over te brengen. Die energie steek ik nu liever in iets anders. Het liefst ben ik met niet zo'n zwaar onderwerp bezig", zegt Papen.

Niet meer naar Turkije

Ze kreeg deze week al verschillende aanbiedingen van advocaten die haar willen verdedigen, maar daar zal ze geen gebruik van maken. "Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft me uitgelegd dat het waarschijnlijk weinig consequenties voor mij zal hebben. Tenzij ik naar Turkije ga. Dat zou niet verstandig zijn."

En dat niet alleen. "Ik kan waarschijnlijk ook maar beter niet vliegen met Turkish Airlines. Dat is wel jammer, want die hebben altijd zulke goede aanbiedingen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore