Superspreader-event

Dood en verderf in Belgisch verpleeghuis door besmette hulpsint

24 december 2020 20:27 Aangepast: 24 december 2020 20:33
Beeld © ANP / Street View

Het aantal slachtoffers van het bezoek van een met corona besmette hulpsint in een woonzorgcentrum in het Belgische Mol, neemt nog steeds toe. Het middagje met de goedheiligman heeft inmiddels aan 13 bewoners het leven gekost. In totaal zijn al 121 van de rond 170 bewoners geïnfecteerd geraakt en het aantal bewoners met ernstige symptomen stijgt.

Het was een goedbedoeld initiatief om de bewoners van woonzorgcentrum Hemelrijck wat afleiding te bieden. Maar het bezoek van de sint, gespeeld door de zoon van één van de bewoners, heeft zeer ernstige gevolgen.

De gemeente was niet op de hoogte van het bezoek van de goedheiligman en deed navraag naar de details. Daarop liet de directie in eerste instantie weten dat de bewoners een mondkapje droegen. Maar dat blijkt op foto's van het bezoek die rondgaan op social media niet het geval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sinterklaas blijkt superspreader: 57 besmettingen in bejaardenhuis België

Onverantwoord

De komende dagen gaat het centrum nog een erg zware periode tegemoet, stelt het gemeentebestuur. Omdat er ook bij de personeelsleden steeds meer besmettingen zijn vastgesteld, is er een tekort aan verzorgers. Onder meer het Rode Kruis, Defensie en de gemeente springen bij.

De hulpsinterklaas was enkele dagen na zijn optreden positief getest. Het gemeentebestuur constateerde dat het sintbezoek onverantwoord was georganiseerd. Media noemden de sint een superverspreider.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore