270 doden

32 jaar na Lockerbie-ramp nieuwe verdachte aangeklaagd

21 december 2020 19:49 Aangepast: 21 december 2020 20:26
Een inspectie van het wrak na de ramp in 1988. Beeld © Getty

In de Verenigde Staten is een nieuwe verdachte aangeklaagd die mogelijk de bom maakte voor de aanslag op een vliegtuig dat in 1988 neerstortte boven het Schotse dorpje Lockerbie. De ramp, die 270 mensen het leven kostte, maakt decennia na dato nog altijd veel los.

De verdachte is een Libische inlichtingenofficier genaamd Abu Agila Mohammad Masud, meldt de Amerikaanse inlichtingendienst FBI.

Masud zit in Libië momenteel een gevangenisstraf uit van tien jaar voor een reeks misdaden in de hoofdstad Tripoli, waar al sinds begin 2011 een burgeroorlog is. Hij wordt door justitie omschreven als de 'topbommenmaker' voor de omgebrachte dictator Muammar Khadaffi.

Symbolische datum

De Amerikaanse aanklagers willen dat Libië hem uitlevert aan de Verenigde Staten. Woensdag werd al bekend dat Masud in beeld was, vandaag is hij ook officieel aangeklaagd bij een rechtbank in Washington.

Dat dit juist vandaag is gebeurd, is geen toeval: het precies 32 jaar geleden dat het vliegtuig neerstortte. Aan boord van de Boeing 747 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij PanAm zaten onder anderen 190 Amerikanen en 32 Britten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaande Lockerbie-ramp vreest dat waarheid MH17 niet naar buiten komt

Bom aan boord

PanAm-vlucht 103 vertrok net voor Kerstmis met 259 inzittenden aan boord van Frankfurt naar New York. Vlak nadat het toestel, na een tussenlanding in Londen, de reis had hervat, verdween het plotseling van de radar.

Al snel werd duidelijk dat het om een aanslag ging. De oorzaak van de crash bleek een semtex-bom die op ruim 9 kilometer hoogte tot ontploffing was gebracht door terroristen. Ze hadden de bom in een koffer in het bagageruim gestopt. Alle inzittenden kwamen om, net als elf mensen op de grond.

Nabestaanden leggen bloemen bij een gedenkplaats in Lockerbie in 2018. Nabestaanden leggen bloemen bij een gedenkplaats in Lockerbie in 2018.

Twee verdachten

Na lang onderzoek kwamen twee verdachten in beeld. De Libische ex-spion Abdel Basset al-Megrahi werd in 2001 als enige veroordeeld voor de aanslag. Een andere agent van de Libische geheime dienst, al-Amin Khalifa Fhima, werd vrijgesproken. Die rechtszaak speelde zich af op neutraal terrein in Nederland, bij Soesterberg.

Sindsdien is altijd doorgezocht naar de handlangers van Megrahi en wat nu precies de rol van Khadaffi was. Overigens kwam Megrahi vrij in 2009 omdat hij nog maar drie maanden te leven zou hebben. Uiteindelijk overleed hij drie jaar later aan de gevolgen van kanker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dader Lockerbie-aanslag al-Megrahi overleden

Oude bekentenis

De nieuwe verdachte is al enige tijd in beeld bij justitie. Hij zou al in 2012 een bekentenis hebben afgelegd in Libië over het maken van de Lockerbie-bom. Die verklaring zou pas in 2017 zijn gedeeld met Schotland, samen met informatie over Masuds woonplaats en gemaakte reizen, meldt The Wall Street Journal vandaag.

Masud zou in 2012 verklaard hebben dat hij de bom in opdracht van de Libische geheime dienst heeft gemaakt en dat Khadaffi 'hem en andere leden van het team had bedankt voor hun succesvolle aanval op de Verenigde Staten'.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore