Ga naar de inhoud
39 slachtoffers uit Vietnam

Duo schuldig aan doodslag dodelijk koeltruck-drama Engeland

Rechercheurs bij de vrachtwagen waarin de 39 doden werden gevonden. Beeld © AFP

Twee mannen zijn schuldig bevonden aan doodslag en mensensmokkel na de dood van 39 Vietnamese migranten. De slachtoffers waren oktober vorig jaar gestikt in een koeltruck die vanuit België naar Groot-Brittannië was verscheept.

Onder de doden waren twee jongens.

Mensensmokkel

Een rechtbank in Londen achtte een 43-jarige Brits-Roemeen schuldig als sleutelfiguur van de mensensmokkel. Bij de andere gaat het om een 24-jarige Noord-Ierse chauffeur van de vrachtwagen. Ze kunnen levenslang krijgen. Het vonnis wordt begin januari verwacht.

Inzittende
Lees ook:
Inzittende koeltruck stuurde noodkreten via telefoon: 'Mam, ik kan niet meer ademen'

Twee andere mannen, 24 en 38 jaar oud, werden veroordeeld voor mensensmokkel. Tot nu toe zijn in totaal acht personen schuldig bevonden in de spraakmakende zaak.

Naar Groot-Brittannië

De Vietnamezen, onder wie ook acht vrouwen, zouden duizenden euro's aan mensensmokkelaars hebben betaald om Groot-Brittannië binnen te kunnen komen.

Na de gruwelijke vondst op een industrieterrein in Grays bij Londen waren meerdere verdachten aangehouden in Frankrijk en België. Zij zouden hebben geholpen bij het smokkelen van migranten uit Zuidoost-Azië. Ook in Vietnam werden mogelijke leden van een bende mensensmokkelaars gearresteerd.

Populair
Lees ook:
Populair bij mensensmokkel, maar levensgevaarlijk: de koeltruck