Ga naar de inhoud
Gemuteerd coronavirus

Groot-Brittannië afgesloten van wereld, chaos in havens verwacht

Een rij wachtende vrachtauto's voor de haven van Dover. Beeld © ANP

Het ene na het andere land sloot gisteren de grenzen voor reizigers vanuit Groot-Brittannië vanwege de gemuteerde versie van het coronavirus die er rondwaart. "Een somberdere kerst had niemand zich kunnen voorstellen", zegt correspondent Anne Saenen. In de havens wordt vandaag chaos verwacht.

Het begon gisterochtend voor Nederland met een vliegverbod voor reizigers vanuit Groot-Brittannië, maar al gauw volgde de ene na de andere maatregel. Inmiddels zijn ook veerboten vanuit Groot-Brittannië niet meer toegestaan in Nederland. Het vliegverbod blijft tot zeker Nieuwjaarsdag van kracht.

Reizigers niet meer welkom

Andere Europese landen namen vergelijkbare maatregelen. Frankrijk sloot de tunnel onder Het Kanaal en de haven van Dover sluit voor een periode van zeker 48 uur. Duitsland, Italië, België, Australië en Bulgarije kondigden een vliegverbod af. Ook in Australië en Canada zijn reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk voorlopig niet meer welkom.

Het gaat in eerste instantie om kortetermijnmaatregelen, totdat er meer duidelijkheid over het gemuteerde virus is. 

Dit
Lees ook:
Dit weten we nu van de Britse mutatie van het coronavirus

Nederlanders die zich momenteel in Groot-Brittannië bevinden worden geadviseerd een veilig onderkomen te zoeken. Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders er momenteel in Groot-Brittannië verblijven, maar de regering zoekt naar mogelijkheden om hen te helpen. "In het bijzonder voor schrijnende gevallen", liet de regering gisteravond weten.

Alleen vrachtverkeer

Volgens coronaminister Hugo de Jonge is de mutatie van het coronavirus 'natuurlijk aanleiding tot zorg'. De mutatie zou niet dodelijker zijn en ook vaccins lijken nog gewoon te werken, maar de mutatie is tot wel 70 procent besmettelijker dan het virus dat we al kennen. Grote delen van Engeland, waaronder Londen, zijn uit voorzorg in lockdown gegaan.

De Jonge over gemuteerd virus: 'Kan reden zijn voor grote zorgen'

02:36
Deze mutatie zou veel besmettelijker zijn.

Terwijl er tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk druk onderhandeld wordt over de Brexit, kampt het land nu plotseling met gesloten grenzen vanwege de pandemie. "Groot-Brittannië is nu letterlijk een eiland geworden", zegt correspondent Anne Saenen. "Op geen enkele manier is reizen tussen het VK en het vaste land van Europa nog mogelijk. Alleen vrachtverkeer gaat mondjesmaat door."

Dat goederenverkeer is essentieel, heeft een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson gisteren al gezegd. Voor de haven van Dover ontstonden gisteren al lange rijen. In havens wordt vandaag chaos verwacht en Britse media verwachten een 'verwoestend effect' op de aanvoer van goederen. De regering van het land komt vandaag bijeen voor een crisisoverleg over de situatie. 

Crisisberaad

Ook Europese leiders gaan vandaag in crisisberaad en mogelijk volgen er dan gecoördineerde Europese maatregelen. Zo wordt er gesproken over een verplichte negatieve coronatest voor reizigers die vanuit Groot-Brittannië naar het vasteland van Europa willen reizen.

Intussen nemen andere landen ook maatregelen die Nederland raken. Zo weert Turkije alle vluchten uit Nederland, omdat ook in ons land een geval met de nieuwe variant van het coronavirus is aangetroffen. De Turkse regering legt ook vluchten uit het Verenigd Koninkrijk en Denemarken een tijdelijk verbod op. Het gaat om een voorzorgsmaatregel.

Sombere kerst

"Een somberdere Kerst had niemand zich kunnen voorstellen", constateert Saenen. "En dat terwijl de vroege start van het vaccinatieprogramma de Britten juist hoop gaf."

Ook correspondent Olaf Koens is verrast door de plotselinge sluiting van de grenzen: "Een kuchje en de essentie van wat wij in Europa zijn, vrij verkeer van personen en goederen, is geen knip voor de neus waard", schrijft hij. "Het is te begrijpen en misschien maar beter ook, maar toch."

Bekijk ook: Hoe verloopt het vaccineren straks? Dit moet je weten

03:10
Op 8 januari gaat het vaccineren tegen het coronavirus in Nederland eindelijk van start. Het is een megaoperatie, maar hoe gaat dat allemaal in zijn werk?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore