Ga naar de inhoud
Geen doorbraak

Brexit-onderhandelaars overschrijden deadline, gaan vandaag verder

De Britse onderhandelaar vertrekt bij het kantoor van de Europese onderhandelaar in Brussel. Beeld © AP

De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk overschrijden opnieuw een deadline. Een doorbraak in het moeizame is uitgebleven, waardoor het Europees Parlement niet genoeg tijd heeft om een eventuele overeenkomst goed te keuren.

Toch gaan de onderhandelaars vandaag verder.

De onderhandelingen 'blijven moeilijk en er blijven belangrijke twistpunten', zegt een anonieme Britse bron. "De teams hebben de hele dag onderhandeld en verwachten vandaag verder te gaan."

Brexitsoap
Lees ook:
Brexitsoap gaat door: onderhandeling toch verlengd

Later aan het parlement voorleggen

Het Europees Parlement had gisteravond middernacht als eindstreep gesteld, maar dat is dus niet gehaald. Omdat de instemming van het parlement nodig is voor een akkoord, leek deze deadline serieuzer dan eerdere, die even zo vaak werden overschreden als gesteld. Maar de afgelopen dagen werd steeds vaker geopperd dat een akkoord op 1 januari ook voorlopig zou kunnen ingaan en pas nadien aan het parlement voorgelegd.

Als de EU en het VK er niet uitkomen, stuiten de onderlinge handel en verkeer vanaf de jaarwisseling op controles, heffingen en administratieve rompslomp. De Britten hebben de EU begin dit jaar al verlaten, maar houden zich tot 1 januari nog aan de EU-regels.

Bekijk ook: Onfris brexitprobleem: 'We worden het toilet van Engeland'

01:30
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.