Ga naar de inhoud
Snakebite

Florida wil overlast pythons bestrijden door ze op te eten

Pythonjagers in Florida met hun bijna zes meter lange vangst Beeld © ANP

Ze smaken heerlijk, zeggen kenners, de pythons uit de Everglades in Florida. De joekels van slangen daar zijn een groot probleem. Het zijn er veel te veel en ze vormen een bedreiging voor andere dieren. Het jagen op pythons wordt al jaren gestimuleerd. Als ze nu ook goed te eten zijn, zou dat de jacht een mooie stimulans kunnen geven. Maar het is de vraag of het vlees veilig is.

Pythons zijn niet-giftige wurgslangen die vijf tot zes meter lang kunnen worden. Oorspronkelijk kwamen ze niet voor in de Everglades. Ze zijn er begin jaren tachtig losgelaten, waarschijnlijk door mensen die ze als huisdier hadden. Sindsdien zijn ze bezig aan een gigantische opmars. Ze leven van kleine knaagdieren als konijnen, wasberen en opossums. Van die dieren is nog maar 2 tot 3 procent over.

Veel kwik

De Florida Wildlife commissie en het ministerie van Volksgezondheid in Florida onderzoeken nu of pythonvlees veilig te eten is. Dat is twijfelachtig omdat er van nature nogal veel kwik voorkomt in de Everglades. Aangezien de python bovenaan de voedselketen staat stapelt al dat kwik zich op in het dier.

Onderzocht wordt nu of het binnen de normen blijft. Als dat niet zo is, en daar zijn ze in Florida wel een beetje bang voor, dan worden de pythons niet gegeten.

Pasta, chili of roerbakken

Er zijn in Florida al flink wat pythonjagers. Zoals Donna Kalil. Zij heeft al 473 pythons gevangen en gedood. De kleinere exemplaren controleert ze zelf met een kwik-testkit. Als die goed uitpakt, maakt ze er zelf een maaltje van.

Volgens haar is het witte vlees heerlijk als je het goed bereidt. Zo maakt ze er bijvoorbeeld een pasta van of een chili. Maar gewoon roerbakken kan ook. En als veel meer mensen pythons zouden vangen en opeten zou dat het probleem in de Everglades kunnen oplossen.