Grote langetermijngevolgen

Kinderontvoeringen in Nigeria: gruwelen om maatschappij te ontwrichten

19 december 2020 06:21 Aangepast: 12 januari 2021 14:02
Ongeloof na de ontvoering van de schoolkinderen vorige week Beeld © ANP

Criminele bendes in Nigeria ontvoeren regelmatig kinderen, zoals vorige week ruim 300 schooljongens door Boko Haram. Kinderontvoeringen komen vaker voor in Nigeria, bijvoorbeeld voor losgeld. "Het effect hiervan is onwijs groot", zegt hulporganisatie Save the Children. "Op lange termijn ontwrichten ze hiermee de samenleving."

Waarom ontvoeren bendes zoals het radicaalislamitische Boko Haram vooral kinderen? In eerste instantie zet het de terreurgroep op de kaart, zegt Martine Bergwerff, noodhulpcoördinator van Save the Children. "Op het moment dat je kinderen uit de samenleving ontvoert, krijg je een onwijs groot effect. Zo hebben de bendes gelijk de aandacht die ze willen."

Ontvoerde kinderen worden meestal uitgehuwelijkt, gebruikt als kindsoldaat of als ruilmiddel voor losgeld. Sommigen worden zelfs ingezet als zelfmoordterrorist.

Miniatuurvoorbeeld
Ontvoering

Amina moest zichzelf opblazen van Boko Haram

Kinderen zijn de toekomst

Toch gaat het een organisatie als Boko Haram daar niet alleen om. Zij zijn namelijk ook bezig met de lange termijn. Bergwerff: "Kinderen zijn de basis van de toekomst. Boko Haram is bang dat met westers onderwijs Nigeria in de toekomst nog verder van ze af komt te staan. Daarom pakken ze heel gericht het onderwijs aan, omdat je zo de volgende generatie kan beïnvloeden."

En daar slaagt Boko Haram keer op keer in. Zelfs al kidnappen ze niet. Volgens Bergwerff zijn de angst en trauma's van de kinderen enorm groot. "Uit ons onderzoek blijkt dat kinderen die angstig en getraumatiseerd zijn, geestelijk niet in staat zijn om kennis op te nemen en om te leren. Dus mochten deze kinderen al fysiek naar school kunnen, dan lukt dat geestelijk niet meer."

De ruim 300 schooljongens werden afgelopen vrijdag in de noordelijke regio Katsina ontvoerd. Zes jaar terug vond de ontvoering van de 276 schoolmeisjes plaats in de regio Borno. De ruim 300 schooljongens werden afgelopen vrijdag in de noordelijke regio Katsina ontvoerd. Zes jaar terug vond de ontvoering van de 276 schoolmeisjes plaats in de regio Borno.

Angst voor ontvoeringen

Ook zorgen ontvoeringen ervoor dat scholen uit voorzorg sluiten. Zoals afgelopen week, nadat ruim 300 schooljongens werden ontvoerd door Boko Haram. Zij zijn nu weer vrij. Toch hebben tientallen scholen in het noorden van Nigeria de deuren gesloten.

Het gevaar is namelijk niet geweken. "Deze criminele bendes respecteren de Nigeriaanse autoriteiten niet en vinden dat ze meer zeggenschap moeten krijgen", zegt Bergwerff. Dus zitten honderden kinderen nu thuis.

De ruim 300 schoolkinderen die weer vrij zijn. De ruim 300 schoolkinderen die weer vrij zijn.

De afgelopen jaren ontvoerden criminele bendes, zoals Boko Haram, honderden kinderen in het noorden van Nigeria. In kleine groepen, maar ook in grote groepen. Zoals de ontvoering van 276 schoolmeisjes in 2014. 

Save the Children maakt zich grote zorgen over het conflict in Nigeria. Ze vrezen dat een hele generatie niet het onderwijs krijgt dat ze nodig hebben. Met alle gevolgen van dien, zegt Bergwerff. "Op lange termijn ontwrichten ze hiermee de samenleving, omdat de nieuwe generatie niet onderwezen is." En daarmee heeft Boko Haram zijn doel bereikt.

Miniatuurvoorbeeld
'Bring back our girls'

Vijf jaar na grote ontvoering Boko Haram, zijn nog 112 schoolmeisjes niet vrij

Bekijk ook: Usama wist te ontsnappen aan Boko Haram en vertelt zijn verhaal.

Usama was een van de 300 ontvoerde schooljongens en wist begin deze week te ontkomen aan de ontvoerders.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore