Ga naar de inhoud
Funshoppers geweerd

Belgische winkelier heeft spijt van spandoek: 'Hollanders niet toegelaten'

Het spandoek met daarop de tekst: Hollanders niet toegelaten Beeld © Jozef Croughs

De boodschap was glashelder: 'Hollanders niet toegelaten' stond er roodomrand op het grote spandoek boven de winkel van Michel Neven. De 68-jarige eigenaar van de elektronicazaak haalde na veel kritiek het spandoek weer weg. "Ik wil mijn excuses aanbieden. Het was niet zo bedoeld."

Het spandoek, dat was uit paniek geboren, blikt hij terug. Neven was bang dat hij zich niet aan alle maatregelen kon houden als ook Nederlandse funshoppers naar zijn zaak zouden komen. Hij wilde met het spandoek een duidelijk signaal afgeven. "Het had alleen op een andere manier gemoeten," vertelt hij schuldbewust. "Ik heb er nauwelijks van geslapen."

De ophef begon nadat freelance fotograaf Jozef Croughs er een foto van had gemaakt. "Ik woon hier in de buurt en zag dat doek ineens hangen toen ik er langs reed." Daarna ging het snel. Het kwam in de krant en ook de Belgische televisie besteedde er aandacht aan.

Racisme

Neven haalde het doek na een paar uur weg, maar mogelijk krijgt het nog een juridische staartje. Bij het Gelijke Kansencentrum in België zijn zo'n vijf tot tien meldingen binnengekomen van racisme.

"Het is strafbaar", vertelt Denis Bouwen van het centrum, die niet uitgaat van kwade opzet: "Ik denk niet dat meneer een fobie heeft tegen Nederlanders. Een goede winkelier maakt geen onderscheid naar zijn klanten, maar wettelijk mag het gewoon niet."  

Michel Neven heeft inderdaad niks tegen Nederlanders, dat wil hij graag duidelijk maken als we hem spreken. "Hier staat altijd de Nederlandse radio aan, een zender uit Brunssum." De electronicazaak zit in Sint-Truiden, op zo'n 45 kilometer van Maastricht.

Lockdown voorbij

De winkels in Nederland zijn sinds deze week weer op slot. In België zijn de winkels juist sinds kort weer open. Maar er zijn strenge maatregelen. Sinds 1 december mag een beperkt aantal klanten naar binnen, en niemand mag langer dan een half uur blijven.

Neven: "Wat als we hier een derde lockdown krijgen, wat gaat er dan gebeuren. De zaak moet dan weer dicht. We hebben al verlies geleden." Hij hoopt dat het land niet opnieuw op slot hoeft. "Iedereen moet zijn gezond verstand gebruiken en zich aan de regels houden."

Net als dat Belgen niet naar Nederland hadden moeten komen, toen alle winkels in Nederland nog open waren, zo moeten Nederlanders nu dus ook niet naar België gaan om te winkelen. Dat had hij met zijn spandoek willen zeggen. "Het is verkeerd begrepen. Het was echt niet zo bedoeld. Ik wil mijn excuses daarvoor aanbieden."

Sinterklaas
Lees meer:
Sinterklaas blijkt superspreader: 57 besmettingen in bejaardenhuis België

De Belgische detailhandelsorganisatie laat weten dat Nederlanders van harte welkom zijn om in België te komen winkelen. "Als mensen de coronaregels respecteren hebben wij daar geen probleem mee. Of het nou om Nederlanders, Duitsers, Chinezen of Japanners gaat, het kan veilig", zegt Hans Cardyn van Comeos.

De Nederlandse overheid heeft juist het dringende advies gegeven om niet naar het buitenland te reizen, tenzij het strikt noodzakelijk is. Dat advies gold eerst tot half januari. Deze week werd dat nog verlengd tot half maart. Wie in het buitenland is geweest, moet bij terugkomst tien dagen in quarantaine.

Belgische
Lees meer:
Belgische staatssecretaris verklapt per ongeluk prijzen coronavaccins