Coronacrisis

Vaccinatie Europa barst na kerst los: 'Er is hier niet eens een vrieskist'

18 december 2020 07:23
Het coronavaccin is klaar voor gebruik na kerst in Europa Beeld © ANP

Het wordt een operatie die we nog nooit hebben gezien in Europa. Honderden miljoenen mensen moeten worden ingeënt tegen het coronavirus, liefst zo snel mogelijk. De meeste landen zeggen klaar te zijn voor al die vaccinaties, maar is dat zo? We maken een rondje langs de velden.

Italië zorgenkindje

Laten we maar gelijk beginnen met een zorgenkindje in Europa: Italië. Dat land is echt niet klaar om massaal te gaan vaccineren. Correspondent Anouk Boone: ''De krant La Repubblica schrijft dat 8 op de 10 artsen vóór inenten is. Maar personeel om de vaccinaties toe te dienen, is hier niet''.

Wat er ook niet genoeg is in Italië, zijn de speciale vrieskisten die nodig zijn om het vaccin van de fabrikant Pfizer te kunnen bewaren op 70 graden onder nul. Corrado de Santis, directeur vriezerproducent Desmon: ''Pas een maand geleden kregen we de eerste telefoontjes. Daarvoor hoorden we nooit wat van de Italiaanse regering. Ook niet van de Nederlandse regering trouwens. Amerika handelde wel snel. Veel landen hebben nagelaten te anticiperen. Dus is het nu voor Italië en Nederland achteraan aansluiten in de rij."

Vrieskist van Italiaanse fabrikant Desmon voor koelen vaccins Vrieskist van Italiaanse fabrikant Desmon voor koelen vaccins

Spanje zet tandartsen in

Spanje dan. Dat land is niet zo vrijgevig met informatie. Correspondent Alex Tieleman: ''Op detailniveau is er hier gewoon niet zo veel duidelijk over vaccineren. Maar we weten het gauw genoeg als het vastloopt'."

Wat we officieel weten van een paar weken geleden is dat in Spanje nog volop zorgpersoneel wordt gezocht om de 13.000 vaccinatieplekken in het land te kunnen bemannen. Tieleman: "Tandartsen melden zich nu ook aan om te prikken. Die zijn daar blijkbaar ook voor geschoold."

Duitsland pünktlich

Het is allemaal een enorm verschil met Duitsland. Dat land is 'pünktlich', op tijd, en staat te trappelen om te gaan vaccineren. In Duitsland hebben ze ruim 400 vaccinatiecentra ingericht. Zo'n tienduizend man personeel staat klaar om de naald erin te zetten vanaf 27 december. Het gaat om artsen en verpleegkundigen. Lees hier meer over de situatie in Duitsland.

Het vaccinatiecentrum in Frankfurt Het vaccinatiecentrum in Frankfurt

Lage bereidheid Frankrijk

In Frankrijk beweren ze er ook klaar voor te zijn. Daar is het de bedoeling om na kerst de eerste ouderen en verzorgers in te enten. Tegen de lente pas zijn alle Fransen aan de beurt.

Het vaccinatieprogramma in Frankrijk kan tot ver in de zomer duren. Er is alleen één probleem: veel Fransen willen geen vaccinatie. Uit een enquête die in september werd gehouden, bleek niet meer dan 59 procent van de Fransen bereid te zijn zich te laten inenten. De reactie van premier Jean Castex was veelzeggend: "Ik vrees dat er niet genoeg Fransen zullen worden ingeënt.'' Voor een goed resultaat moet minimaal 70 procent zich laten vaccineren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén op de vier sterfgevallen in Frankrijk momenteel gevolg van corona

België: geen strategie

In België laat de minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, weten dat na levering van het vaccin onmiddellijk wordt begonnen met inenten. Dat is ook na kerst. Hij noemt het een symbolisch begin: een paar duizend mensen in verzorgingshuizen en verplegend personeel krijgen het coronavaccin als eerste. Vandenbroucke: ''Ons land zal pas echt klaar zijn om begin januari met de grote vaccinatiecampagne te beginnen.''

Stilletjes hoor je in België kritiek van artsen. Die zeggen dat een echte vaccinatiestrategie ontbreekt. Informatie over waar wordt gevaccineerd en of er grote vaccinatiecentra komen, is er eigenlijk niet.

In Nederland gaat de eerste naald er na kerst niet meteen in. Ons ministerie van Volksgezondheid laat weten te kiezen voor zorgvuldigheid in plaats van snelheid. Op 8 januari is de eerste Nederlander aan de beurt voor het goedgekeurde vaccin van Pfizer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland begint vaccinatie tegen corona 8 januari

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore