Eerste concrete sterfgeval

Britse Ella (9) stierf door luchtvervuiling: 'We waren wanhopig'

17 december 2020 10:59 Aangepast: 17 december 2020 12:00
"Hopelijk zal dit betekenen dat de levens van veel meer kinderen gered worden." Beeld © AFP

De Britse Ella Kissi-Debrah was nog maar negen jaar oud toen ze overleed. Door 'longfalen en een zware vorm van astma', zeiden artsen in eerste instantie. Maar gisteren kwam de rechtbank met een ander oordeel: het was luchtvervuiling.

Ella groeide met haar gezin op in Lewisham, een wijk in het zuidoosten van Londen, op nog geen 30 meter van een van de drukste wegen van de stad.

Het meisje kampte al met gezondheidsproblemen en moest bijna dertig keer in het ziekenhuis worden opgenomen. Op 15 februari 2013 overleed zij na een zware astma-aanval.

Niet door pollen of luchtweginfecties

Uit het eerste onderzoek na haar overlijden kwam naar voren dat Ella was overleden aan longfalen. Haar moeder, Rosamund Adoo-Kissi-Debrah, legde zich daar niet bij neer.

Een tweede onderzoek in 2018 volgde. Er was een 'opvallend verband' te zien tussen eerdere ziekenhuisopnames van het meisje en het overschrijden van wettelijke normen voor stikstofdioxide en fijnstof in haar buurt.

Ella Kissi-Debrah overleed in 2013 na een zware astma-aanval. Ella Kissi-Debrah overleed in 2013 na een zware astma-aanval.

Onderzoeker Stephen Holgate ontdekte dat Ella's aanvallen niet werden veroorzaakt door pollen of luchtweginfecties, zoals bij de meeste astma-patiënten het geval was.

De klachten van Ella waren gebonden aan de seizoenen. Als het winter werd, en de luchtvervuilingniveaus op hun hoogst waren, werd Ella geveld door hoestbuien.

Eerste concrete sterfgeval

Gisteren kwam dan eindelijk het verlossende woord: Ella overleed door luchtvervuiling. Het meisje is daarmee het eerste concrete sterfgeval dat in Groot-Brittannië aan luchtvervuiling wordt gelinkt.

Ook in Nederland overlijden volgens het longfonds elk jaar mensen aan luchtvervuiling. Maar bij ons wordt dat niet officieel erkend als doodsoorzaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij ontvluchtten de stad vanwege vieze lucht: 'Arts dacht dat ik rokerslongen had'

Volgens de lijkschouwer zou Ella nog hebben geleefd als het niet zo slecht was gesteld met de luchtvervuiling in de stad.

De moeder van het meisje spreekt van een mijlpijl. Op Twitter schrijft ze: "Een gevecht van 7 jaar heeft als resultaat opgeleverd dat luchtvervuiling erkend is op het overlijdenscertificaat van Ella. Hopelijk zal dit betekenen dat de levens van veel meer kinderen gered worden."

Ze had naar eigen zeggen geen idee wat voor impact de slechte lucht had op de gezondheid van haar dochter. "We waren wanhopig op zoek naar iets om haar te helpen. Ik had een ander ziekenhuis voor haar gezocht en zou meteen zijn verhuisd."

7 miljoen overlijdens

Voor Ella kwam het besef te laat. Maar Adoo-Kissi-Debrah zet zich sinds de dood van haar dochter in om het leven van kinderen met astma te verbeteren.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zegt dat Adoo-Kissi-Debrah veel moed heeft getoond. Volgens hem moet deze uitspraak een keerpunt zijn. "We moeten hieruit lessen trekken en veel meer doen om de dodelijke plaag van luchtvervuiling in Londen en het hele land aan te pakken", schrijft Khan op Twitter.

Volgens de Verenigde Naties overlijden er jaarlijks zo'n 7 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling, onder wie 600.000 kinderen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore