Openlijk homoseksueel

Biden wil Buttigieg als transportminister en schrijft zo geschiedenis

16 december 2020 03:11 Aangepast: 16 december 2020 06:44
Biden (links) en Buttigieg (rechts), eerder dit jaar. Beeld © ANP

Aankomend president Joe Biden wil Pete Buttigieg als transportminister in zijn regering. Volgens correspondent Erik Mouthaan is de keus voor de openlijk homoseksuele Buttigieg logisch: "Biden stond onder druk van homo-organisaties om geschiedenis te schrijven".

Biden en Buttigieg stonden een paar maanden geleden nog tegenover elkaar. Zij wilden beiden de Democratische presidentskandidaat worden, totdat Buttigieg de handdoek plotseling in de ring gooide.

Voorverkiezingen Iowa

De 38-jarige oud-burgemeester won de voorverkiezingen in de staat Iowa. Hij schreef al geschiedenis als de eerste openlijk homoseksuele kandidaat die een voorverkiezing won bij de Democratische partij.

Dat gaf aan dat veel kiezers op links er geen enkel probleem mee hebben op een man te stemmen die met een man is getrouwd, vertelde Mouthaan toen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poetin feliciteert Biden met overwinning Amerikaanse verkiezingen

"Ook de aankomende president heeft gezegd dat hij belangrijk vindt dat zijn kabinet een afspiegeling is van Amerika", legt Mouthaan uit. "De LGBTI-kiezer stemt in overgrote meerderheid op de Democraten, dus er was ook een verwachting dat hij een plek voor Buttigieg zou vinden."

Belangrijke ministerpost

De 'piepjonge' Buttigieg krijgt – als het aan Biden ligt – een baan als transportminister. Een belangrijke post, nu de aankomend president van plan is om miljarden te investeren in de Amerikaanse infrastructuur. Buttigieg schrijft op Twitter 'vereerd te zijn' dat Biden hem heeft gevraagd:

In een verklaring schrijft het team van Biden dat Buttigieg 'een patriot en probleemoplosser' is, die het in zich heeft om als minister aan de slag te gaan.

Weinig landelijke ervaring

Voor de voormalige burgemeester van een klein stadje in Indiana is dit een uitgelezen kans om een nationaal profiel in de politiek te krijgen, denkt Mouthaan. "Veel kiezers vonden hem interessant en een goede spreker, maar wel iemand met weinig landelijk ervaring. Die kan hij nu opdoen."

Bekijk ook: Suikeroom Biden wil tot 1,6 biljoen aan studieschuld kwijtschelden

45 miljoen Amerikanen gaan gebukt onder hun studieschuld. De nieuwe president, Joe Biden, overweegt om die kwijt te schelden. Maar is dat financieel haalbaar, in een land dat draait om studieschulden?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore