Meisje bewusteloos

Griekenland onderzoekt verkrachting Afghaans kind (3) op Lesbos

15 december 2020 18:57 Aangepast: 15 december 2020 19:01
Vluchtelingenkinderen in opvangkamp Karatepe op Lesbos Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie in Griekenland is een onderzoek gestart naar de mogelijke verkrachting van een driejarig kind in een vluchtelingenkamp op het eiland Lesbos. Het meisje, afkomstig uit Afghanistan, is gisteravond in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen.

Het meisje werd gisteravond bloedend en bewusteloos gevonden in de toiletten van het Karatepe-vluchtelingenkamp. In Karatepe wonen duizenden vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden.

Het is met grote haast uit de grond gestampt nadat het naburige Moria in september grotendeels is uitgebrand. Volgens de Griekse zender ERT is het Openbaar Ministerie het onderzoek begonnen nadat een eerste medisch onderzoek wijst op verkrachting.

Mensonterende omstandigheden

Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al langer voor de barre omstandigheden in het tentenkamp, juist nu de winter invalt.

''Dit laat op een verschrikkelijke manier zien hoe slecht de voorzieningen in het nieuwe kamp zijn, waarom de huidige maatregelen onvoldoende zijn en waarom er een enorme nood is aan een veilige en waardige opvang voor de meest kwetsbare mensen'', laat Stephan Oberreit, de landencoördinator Griekenland van Artsen Zonder Grenzen, weten aan RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oproep aan kabinet: regel opvang voor vluchtelingenkinderen Griekenland

''Dit soort incidenten hebben we jarenlang zien gebeuren in Moria. Het beleid van het opsluiten van mensen in dit soort mensonterende omstandigheden maakt hen juist kwetsbaar. Hoe lang moet dit nog doorgaan? De meest kwetsbare mensen moeten naar een veilig onderkomen worden gebracht voor er nog meer van dit soort rampen gebeuren''.

Heikel punt

Het opvangen van minderjarige kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen is een heikel punt voor Nederland in de coalitie. Het kabinet wil in tegenstelling tot andere Europese landen geen kinderen opnemen.

Wel werkt het aan de opvang voor minderjarigen op het Griekse vasteland.

Vluchtelingenkinderen in voormalig opvangkamp Moria Vluchtelingenkinderen in voormalig opvangkamp Moria
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vluchtelingenkamp overvol: 'Baby's slapen tussen de muizen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore