Onderzoek loopt

Britse homo's mogen bloed gaan doneren: volgt Nederland?

16 december 2020 07:16 Aangepast: 16 december 2020 09:18
Britse homo- en biseksuele mannen kunnen dit vanaf komende zomer ook doen. Beeld © Belga

Goed nieuws voor Britse homo- en biseksuele mannen die bloed willen doneren. Vanaf komende zomer is dat mogelijk zonder maandenlang seksloos door het leven te gaan – als je maar lang genoeg een vaste relatie hebt. In Nederland wordt onderzocht of de huidige wetgeving verruimd kan worden.

Drie maanden. Eerst was dat de periode dat je als homo- of biseksuele man geen seks mocht hebben in het Verenigd Koninkrijk om bloed te doneren. Nu wordt dat het aantal maanden dat je een vaste relatie moet hebben om bloed te kunnen geven. Dat heeft de Britse regering besloten na onderzoek van een speciaal ingesteld onderzoekscomité.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Organen Erik-Paul geweigerd omdat hij homo was: 'Belachelijk'

Voorwaarde is wel dat bloeddonateurs geen preventiemiddelen tegen hiv mogen gebruiken, zoals Prep. De nieuwe regeling gaat komende zomer in. "Deze mijlpaal is veilig en zal veel meer mensen die eerst werden uitgesloten van donatie, de kans geven om levens te redden", zei de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock in een verklaring.

Vier maanden geen seks

Is dat dan ook iets voor Nederland om over na te denken? In ons land moeten homo- en biseksuele mannen zich nog vier maanden onthouden van seks om bloed te mogen doneren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat de veiligheid van het bloed het belangrijkste is. Een woordvoerder zegt daarover: "Je moet weten wat je medisch-ethisch voor elkaar kunt krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wouter mag geen plasma doneren voor corona-onderzoek omdat hij ooit seks had met een man

Hij vervolgt: "Het ideale plaatje zou zijn wanneer er niet meer wordt geselecteerd op basis van seksuele geaardheid, maar op basis van seksueel risicogedrag. Ook heteroseksuelen kunnen namelijk risico lopen."

'Gedrag moet bepalend zijn'

Dat erkent ook Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport. In reactie op Kamervragen van de VVD en D66 zegt zij: "Ik begrijp heel goed dat het donorselectiebeleid ten aanzien van mannen die seks hebben met mannen (MSM) gevoelig ligt en als discriminerend wordt ervaren. Ook ik zou graag willen dat in deze een ander donorselectiebeleid voor MSM mogelijk zou zijn. Ik vind dat voor het donorselectiebeleid gedrag bepalend moet zijn en niet iemands geaardheid."

Minister Van Ark vindt dat er gekeken moet worden naar gedrag in plaats van seksuele voorkeur. Minister Van Ark vindt dat er gekeken moet worden naar gedrag in plaats van seksuele voorkeur.

In opdracht van het ministerie doet het RIVM op dit moment onderzoek naar de mogelijkheid om het huidige bloeddonatiebeleid te verruimen. Het RIVM laat aan RTL Nieuws weten de resultaten van het onderzoek voor half februari volgend jaar te verwachten.

Bloedbank Sanquin

Tegelijkertijd doet bloedbank Sanquin een soortgelijk onderzoek. De vraag die daarbij centraal staat: hoe kan het huidige beleid worden aangepast zonder de veiligheid van het bloed te verkleinen? Ook de resultaten van het onderzoek van de bloedbank worden begin komend jaar verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloedbank Sanquin wil dat homo's bloedplasma mogen doneren

Zomaar het beleid uit het Verenigd Koninkrijk overnemen is volgens de woordvoerder lastig. "De besmettingscijfers van ziekten die via bloed kunnen worden overgedragen is in het VK niet hetzelfde als in Nederland. Dat betekent dat er echt apart onderzoek nodig is."

COC positief

Het COC, de belangenorganisatie voor lhbti-mensen in Nederland, is blij met de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk én Nederland. "Wij pleiten al heel lang voor een bloeddonatiebeleid dat is gebaseerd op de vraag of je veilig seks hebt en niet met wie je seks hebt", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Homoacceptatie in Nederland: 'LHBTI'ers kunnen fijn leven zolang ze 'normaal' doen'

De ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk 'vinden wij positief', zegt hij. "Wij raden de Nederlandse politiek aan dat beleid te volgen. De Kamer dringt er ook al lang op aan. In 2019 is om onderzoek gevraagd. Dat onderzoek wordt dus nu gedaan. Het gaat dus wel wat langzaam, maar dát het gedaan wordt is positief. Dat het VK de knoop doorhakt, biedt perspectief voor Nederland."

Want in Nederland mag je als homo- of biseksuele man dus pas bloed doneren als je vier maanden geen seks hebt gehad. Er wordt gekeken of dat kan worden verruimd, maar nu al is Nederland minder streng dan de meeste landen in West-Europa. Dat is te zien op deze kaart:

Veruit de meeste landen om ons heen hanteren een beleid van twaalf maanden geen seks. Ook onze directe buurlanden België en Duitsland. Hetzelfde geldt voor de meeste Scandinavische landen. Behalve Denemarken: daar ligt de grens, net als in Nederland, op vier maanden. Ook Frankrijk hanteert die grens. In sommige landen is bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen zelfs helemaal uitgesloten. Dat is het geval in Luxemburg en IJsland.

Ook honden kunnen levens redden met bloeddonatie:

Dierenbloedbanken zitten met een groot tekort. Zij roepen diereneigenaren op om met hun hond of kat langs te komen om te doneren. Hond Luna is samen met haar baasje Johan al dertien keer bloed komen doneren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore