Ga naar de inhoud
Geheim team

'Navalny werd vergiftigd door Russische veiligheidsdienst'

Een van de vele keren dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt opgepakt door de Russische politie (maart 2017). Beeld © Getty Images

Oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd door een team van de Russische inlichtingen- en veiligheidsdienst FSB. Dat zegt onderzoekscollectief Bellingcat.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins schrijft op Twitter dat onderzoekers zich baseren op telefoon- en vluchtgegevens. Daaruit zou blijken dat een FSB-team de politicus meer dan 30 keer volgde sinds hij aankondigde dat hij zich kandidaat zou stellen om president te worden.

Zenuwgif

Navalny, één van de meest uitgesproken critici van president Vladimir Poetin, werd eind augustus ernstig ziek aan boord van een Russische binnenlandse vlucht. Hij belandde aanvankelijk in een ziekenhuis in het Russische Omsk. De Russische autoriteiten gaven na enkele dagen toestemming om de politicus naar Duitsland te laten vliegen.

Navalny
Lees ook:
Navalny in interview: Poetin zit achter vergiftiging

Internationale experts stelden later vast dat Navalny is vergiftigd met een novitsjok-zenuwgif. Hij overleefde die aanslag en kon na 32 dagen worden ontslagen uit het Charité-ziekenhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Er zouden nu drie FSB-agenten zijn geïdentificeerd die Navalny volgden naar Tomsk, waar hij zou zijn vergiftigd. Twee van die FSB'ers gebruikten een alias en hadden een medische achtergrond. Zeker vijf andere FSB-agenten zouden hen hebben ondersteund. De communicatie binnen de eenheid zou kort voor de vergiftiging flink zijn toegenomen.

Gespecialiseerd team

De FSB-agenten die Navalny vergiftigden, behoorden volgens Bellingcat tot een geheime eenheid die zich specialiseert in het omgaan met giftige stoffen. Het onderzoekscollectief, dat samenwerkt met diverse media, zegt dat niet kan worden uitgesloten dat al eerder is geprobeerd om Navalny te vergiftigen.

Duitsland:
Lees ook:
Duitsland: sancties tegen Rusland om vergiftiging Navalny onontkoombaar'

Bellingcat zegt ook dat de onderzoeksresultaten doen vermoeden dat de moordaanslag 'in de hoogste echelons van het Kremlin is goedgekeurd'. De Russische regering heeft steeds tegengesproken dat het iets te maken heeft met de vergiftiging van Navalny.

De onderzoekers zeggen ook te zijn gestuit op informatie die wijst op het bestaan van een geheim 'programma voor chemische wapens'. Dat zou worden gerund door medewerkers van de FSB die zich op papier bezighouden met forensisch onderzoek naar terreurdaden en het voorkomen van high-tech misdrijven.