#BringBackOurBoys

Woede en verdriet in Nigeria om ontvoering honderden scholieren

14 december 2020 15:59 Aangepast: 14 december 2020 16:00
Verontruste mensen verzamelen zich voor de middelbare school in Kankara. Beeld © AP

De boosheid in Nigeria is groot nadat dit weekend honderden scholieren uit een kostschool werden ontvoerd. De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari krijgt het zwaar te verduren. Ondertussen is onduidelijk hoeveel kinderen nog worden vastgehouden.

De regering heeft het leger en de luchtmacht ingezet bij het zoeken en helpen bevrijden van de vermiste scholieren van de jongensschool in het plaatsje Kankara, in het noorden van Nigeria. Ook zijn alle kostscholen in de staat Katsina per direct gesloten na de massa-ontvoering.

Losgeld geëist

Afgelopen vrijdagavond gebeurde het: een groep mannen kwam op motorfietsen aangereden en ging al schietend met automatische geweren de kostschool binnen. De ontvoerders eisen losgeld volgens de regering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden kinderen vermist na aanval op school Nigeria

Op de school zitten ruim 800 leerlingen. Een onbekend aantal scholieren wist nog snel te ontsnappen naar de omringende bossen, blijkt uit ooggetuigenverslagen op nieuwssite Sahara Reporters.

Maar zo'n 300 van de jongens waren maandagochtend nog altijd vermist, melden verslaggevers van de BBC. Een deel van hen is meegenomen in bussen, in sommige gevallen ging dat gepaard met fysiek geweld.

Trage reactie

Bij de school wordt door verdrietige ouders en familieleden gebeden voor een veilige terugkeer. Onder hen en ook in de rest van het land is veel boosheid over de gebrekkige veiligheid van scholen.

De woede richt zich ook op de regering van president Buhari, die veel te traag zou hebben gehandeld. Hij heeft volgens nieuwszender Al Jazeera ruim 48 uur na de aanval zijn gezicht nog niet laten zien bij de school. Ondertussen is de hashtag #BringBackOurBoys (breng onze jongens terug) trending op Twitter in Nigeria.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf jaar na grote ontvoering Boko Haram, zijn nog 112 schoolmeisjes niet vrij

Het noorden van Nigeria is geregeld doelwit van ontvoeringen door criminelen die losgeld eisen. In de eerste zes maanden van 2020 zijn daarbij ruim 1100 mensen om het leven gekomen, blijkt uit onderzoek van Amnesty International.

Dat staat nog los van de aanhoudende opstand van de islamitische terreurgroep Boko Haram, die voor tienduizenden doden en miljoenen vluchtelingen heeft gezorgd. Zij zijn vooral actief in het noordoosten van Nigeria en de aangrenzende buurlanden Niger, Tsjaad en Kameroen.

Schoolmeisjes

Boko Haram is in de rest van de wereld vooral bekend van de ontvoering van 276 schoolmeisjes in april 2014, van wie sommigen nog altijd in gevangenschap leven. Na die actie kwam de actie 'bring back our girls' op gang.

De Nederlandse overheid zegt Nigeria meerdere keren hulp te hebben aangeboden bij de zoektocht, maar volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is dat aanbod telkens afgeslagen door de Nigeriaanse autoriteiten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore