Na kort ziekbed

Britse spionageschrijver John le Carré (89) overleden

14 december 2020 01:10 Aangepast: 14 december 2020 01:19
John le Carré. Beeld © ANP

De Britse spionageschrijver John le Carré is afgelopen weekend op 89-jarige leeftijd overleden. Le Carré schreef meerdere thrillers en spionageromans over de Koude Oorlog, vaak gebaseerd op zijn tijd bij de Britse geheime dienst.

Le Carré is de auteur van Tinker, Tailor, Soldier, Spy en zijn absolute bestseller  The Spy Who Came In From The Cold. Zijn literaire agent, Jonny Geller, maakt het nieuws van zijn overlijden bekend.

'Onbetwiste reus'

In een verklaring schrijft Geller dat 'een onbetwiste reus van de Engelse literatuur' is overleden. Le Carré beschreef het tijdsperk van de Koude Oorlog als geen ander, zo stelt Geller. "Dit verlies zal gevoeld worden door elke boekenliefhebber ter wereld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arnold Schwarzenegger komt met spionageserie bij Netflix

De familie van Le Carré meldt dat hij na een kort ziekbed is overleden aan een longontsteking. De schrijver laat een vrouw en vijf kinderen na. "Wij zijn in enorme rouw na zijn overlijden", schrijft zijn familie in een verklaring.

'Humanitaire geest'

De Amerikaanse auteur Stephen King reageert op Twitter op het overlijden van Le Carré. "Dit vreselijke jaar heeft een literaire reus en een humanitaire geest geëist."

Collega-schrijver Robert Harris noemt Le Carré 'een van die auteurs die niet alleen een briljant schrijver was, maar ook wist door te dringen tot de populaire cultuur'. "En dat is een grote zeldzaamheid". Volgens Harris is The Spy Who Came In From The Cold een meesterwerk: "Het was een briljant psychologisch portret van spioneren en verraad en de neergang van de Britse macht".

Le Carré werd in 1931 geboren als David Cornwall. Hij studeerde in het Zwitserse Bern en aan de universiteit van Oxford en werkte jarenlang voor de Britse geheime dienst. Tijdens zijn tijd daar begon hij onder het pseudoniem Le Carré boeken te schrijven.

The Spy Who Came In From The Cold

Zijn bekendste boek, The Spy Who Came In From The Cold, verscheen in 1963. Hij schreef 25 boeken, het laatste verscheen vorig jaar: Agent Running in the Field.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore