Lockdown

Strenge lockdown Duitsland: 'Merkel grijpt naar paardenmiddel'

13 december 2020 16:06 Aangepast: 13 december 2020 21:12
De Duitse bondskanselier Angela Merkel doet na een persconferentie een mondkapje op. Beeld © AFP

Het gaat simpelweg te hard met het aantal coronabesmettingen in Duitsland, en daarom kiest Merkel ervoor om hard op te rem te trappen, ziet correspondent Jeroen Akkermans. "De regering is tot de conclusie gekomen dat de huidige maatregelen niet voldoende werken, daarom wordt naar een noodmiddel gegrepen."

Kappers dicht, geen vuurwerkverkoop, een gedeeltelijk alcoholverbod: de nieuwe strengere lockdown in Duitsland liegt er niet om. Lange tijd gold Duitsland als voorbeeld voor de rest van Europa, maar die voorsprong slinkt met de dag, zegt Akkermans. Het aantal besmettingen ligt op dit moment nog lager dan in Nederland, maar het cijfer stijgt snel. 

"Merkel vindt het wel welletjes", zegt Akkermans. Daarom gaan niet-essentiële winkels in Duitsland vanaf woensdag grotendeels dicht. Alleen supermarkten, apotheken en banken mogen open blijven. "Er is geen reden meer om de straat op te gaan. Daarmee willen ze de kans op contact drastisch verminderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strengere lockdown in Duitsland: winkels en scholen dicht vanaf woensdag

"Als er zo’n hoge besmettingsgraad is, dan ben je de controle kwijt", gaat hij verder. Dan helpt het ook niet dat de Duitse GGD, die zicht moet houden op de besmettingen, kampt met tekorten aan mensen en spullen. "Die Gesundheidsambt werkt nog met viltstiften en fax."

Die controle wil Merkel terugkrijgen en grijpt daarom een stuk harder in dan in Nederland tot nu toe gedaan is. "Je moet niet vergeten, het kost nogal wat om al die winkels dicht te gooien. Je moet je afvragen of dat het waard is. Door de toeloop op ziekenhuizen en ic's dreigt er krapte te ontstaan. Dat is voor de wetenschapper Merkel een teken om dit zeer serieus te nemen."

Laksheid

De Duitsers zijn zich steeds minder goed aan de maatregelen gaan houden, ziet Akkermans. "In de eerste lockdown zag iedereen de noodzaak ervan in, de maatregelen werden heel snel en goed opgevolgd."

Nu is dat niet meer het geval, waardoor vooral onder jongeren het virus zich snel verspreidt. De hoop is dat hiermee het tij gekeerd kan worden, net als in sommige andere Europese landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harde lockdown in Duitsland: gaat Nederland ook die kant op?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore