Ga naar de inhoud
Veel meer besmettingen

Strengere lockdown in Duitsland: winkels en scholen dicht vanaf woensdag

Een mondkapjesverplichting in een deel van München. Beeld © ANP

Duitsland gaat vanaf woensdag in een strenge lockdown die tot zeker 10 januari duurt.  Dat heeft bondskanselier Merkel bekendgemaakt. Net als in Nederland loopt het aantal coronabesmettingen in Duitsland hard op. 

Niet-essentiële winkels in Duitsland gaan vanaf woensdag grotendeels dicht. Alleen supermarkten, apotheken en banken mogen open blijven. Daarnaast sluiten de scholen in principe tot in elk geval 10 januari. Bedrijven wordt gevraagd om mensen alleen nog maar thuis te laten werken als dat kan.

Ook de vuurwerkverkoop in de aanloop naar de jaarwisseling wordt opgeschort, maakte Merkel bekend. Verder mag er op openbare plekken geen alcohol worden gedronken.  Dat laatste betekent feitelijk het einde van kraampjes waar ondernemers rond de feestdagen glühwein verkopen.

Er komt ook meer financiële steun voor het bedrijfsleven. Daar wordt maandelijks ongeveer 11 miljard euro voor uitgetrokken, maakte minister van Financiën Olaf Scholz bekend.

Tienduizenden besmettingen per dag

Het Duitse RIVM (het Robert Koch Instituut) meldde zowel vrijdag als zaterdag recordaantallen nieuwe besmettingen, bijna 30.000 op beide dagen. Vandaag gaat het om ruim 20.000 nieuwe gevallen.

Bron- en contactonderzoek is  nauwelijks meer mogelijk en ziekenhuizen lopen tegen hun grenzen aan. Duitse experts zijn bang dat het virus niet meer onder controle is.

'Logisch
Lees ook:
'Logisch dat mensen de grenzen van de coronamaatregelen opzoeken met kerst'

Spoedoverleg

Voor bondskanselier Merkel reden om met een strenge lockdown hard in te grijpen. Ze wilde de strenge lockdown eigenlijk dinsdag al laten ingaan, maar dat kan juridisch niet. Als er op 4 januari nog te weinig effect te zien, kan het nog veel langer duren dan tot 10 januari. 

Merkel had vandaag spoedoverleg over de coronacrisis met de premiers van deelstaten. Sommige staten hadden zelf in november al besloten om nog strengere maatregelen te nemen dan de landelijke gedeeltelijke lockdown, omdat die te weinig uithaalden. Toen moesten onder meer horecazaken dicht.

Nederland praat over maatregelen

Ook in Nederland vindt vandaag spoedoverleg plaats. Op het Catshuis overlegt het kabinet over strengere maatregelen

De verwachting is dat er dinsdag een extra persconferentie komt van premier Rutte.

Bekijk ook: Duitse zalen blijven dicht, artiesten duiken op in etalage

00:58
Tijdens de gedeeltelijke lockdown gingen deze artiesten creatief om met de regels.
Bron: RTL Nieuws