Skipas inleveren

Wintersport in 2020: 'Geen hossende après ski, maar rustige pistes en mondkapjes'

11 december 2020 21:01 Aangepast: 11 december 2020 21:20
Marco en Berber in Zwitserland. Beeld © Privéfoto's

Na een dagje vol rijen en drukke pistes, afblussen in de après ski-bar, van links naar rechts springen op de Snollebollekes. Het is de droom van menig wintersporter. Dit jaar gaat dat feest niet door, maar je kan toch gewoon op skivakantie. Al gaat alles dan wel iets anders.

"Je moet je verwachtingen bijstellen en je verantwoordelijkheid willen nemen", vertelt Marco. Hij is al een aantal weken in Zwitserland. Hier wisselt hij zijn dagelijkse werkzaamheden af met afdalingen in het skigebied Zermatt in Zwitserland. 

Clubs dicht, mondkapjes op

Marco heeft een sombere boodschap voor mensen die niet alleen komen om te skiën: "Als je op wintersport gaat voor de après ski en de glühwein, kom je van een koude kermis thuis." Clubs en barretjes zijn dicht, en een stomende kop glühwein of chocomelk haal je alleen bij kraampjes met een mondkapje op.

Coronamaatregelen Zwitserse wintersportgebieden

In Zwitserland heeft de regering strenge regels afgekondigd voor op de pistes. Maar plannen om de skigebieden helemaal dicht te gooien in aanloop naar kerst, heeft het land niet.

  • Skiresorts hebben een vergunning nodig om open te mogen
  • Werknemers van de resorts moeten strikte voorzorgsmaatregelen treffen om rekening te houden met de landelijke richtlijnen
  • Er geldt géén maximum aantal bezoekers per wintersportgebied, wel mag slechts van twee derde van de ruimte in gondels en kabelbanen gebruik gemaakt worden
  • In kabelbanen, liften - zowel skiliften als stoeltjesliften - moeten mondkapjes gedragen worden, in rijen moeten de wachtenden een mondkapje dragen en afstand houden
  • Bij horeca in wintersportgebieden mogen gasten alleen naar binnen als er een tafel vrij is

Bron: Federaal Bureau voor Volksgezondheid Zwitserland

Benieuwd naar de maatregelen in wintersportgebieden in andere landen? Lees hier meer.

Afstand houden, mondkapje dragen, horeca dicht. Wat dat betreft verschillen de Zwitserse coronamaatregelen niet veel met ons land. De naleving en het gevoel van verantwoordelijkheid zijn wel veel meer aanwezig in Zwitserland, zegt Marco. "De Zwitsers zijn erg gedisciplineerd in het opvolgen van de regels en wijzen elkaar er echt op als het niet wordt nageleefd. Ook wordt er veel gecontroleerd."

Tweede waarschuwing? Skipas inleveren

Zo zijn er strepen op de grond geverfd om de anderhalve meter afstand aan te geven. Ook hangen er bordjes met de regels. "De agenten staan letterlijk bij de gondel te controleren", legt Marco uit. "En als je onvoldoende afstand houdt, of als je je mondkapje niet over je neus hebt getrokken, krijg je een waarschuwing. Met een tweede waarschuwing mag je je skipas inleveren."

Politie controleert bij de lift of de sporters zich wel aan de maatregelen houden. Politie controleert bij de lift of de sporters zich wel aan de maatregelen houden.

Marco krijgt skiles van Berber, een skilerares met al ruim 20 jaar aan ervaring. Ze woont sinds 2017 in Zwitserland. "Ik sta dagelijks op de piste en het valt echt op dat het een stuk rustiger is dan normaal. Iedereen houdt afstand, en je wordt ook niet zomaar ingehaald als je in de rij staat te wachten." 

Mensen nemen verantwoordelijkheid 

Op feestdagen of zonnige dagen is het wel wat drukker op de piste, maar ook dan houden mensen zich aan de regels, vindt Berber. "Mensen nemen echt hun verantwoordelijkheid", zegt ze. "Onderling wijzen mensen elkaar op de regels. Want ook in Zwitserland gaan de coronacijfers omhoog, en er bestaat een kans dat de pistes dicht moeten als het niet beter wordt. Iedereen is zich daar bewust van."

Bekijk ook: Pistes Oostenrijk met kerst open, maar niet voor ons

De skipistes in Oostenrijk gaan met kerst weer open. Dat is vooral goed nieuws voor de Oostenrijkers zelf. De hotels, appartementen en restaurants blijven nog dicht tot 7 januari.

Als je graag op wintersport wil in Zwitserland, hebben Marco en Berber een duidelijk advies: lees je goed in voor je besluit in de auto te stappen. "Zoek bijvoorbeeld contact met lokale werknemers", adviseert Berber. "Een skileraar of hotelmedewerker zijn in het wintersportgebied en kunnen je veel meer vertellen over de situatie, zodat je een overwogen beslissing kan nemen om wel of niet te gaan."

Niet lang leve de lol

"Het is nu niet lang leve de lol, dat kan simpelweg niet", zegt Marco. "Maar als je serieus wil wintersporten, en je houdt je aan de regels, je test bij klachten en je gaat in quarantaine als je thuiskomt, dan kan je prima de piste opgaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wintersport tijdens kerst: in deze landen is het mogelijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore