Biden is tegenstander

Donald Trump laat voor vertrek nog vijf mensen executeren

10 december 2020 21:47 Aangepast: 14 december 2020 22:22
Brandon Bernard, Alfred Bourgeois, Lisa Montgomery, Cory Johnson en Dustin John Higgs Beeld © ANP + politie Maryland/Richmond

Donald Trump zet voor zijn vertrek uit het Witte Huis nog vijf executies door. Deze week staan er al twee gepland. Als ze alle vijf doorgaan, zal Trump de geschiedenis ingaan als Amerikaanse president die de meeste executies heeft uitgevoerd in meer dan 100 jaar tijd.

En dat niet alleen: Trump breekt ook met een 130 jaar oude traditie. De president zit nu in zijn 'lame duck'-periode. Daarin is het als president gebruikelijk om niet veel meer te doen en je al helemaal niet te bemoeien met het uitvoeren van federale doodstraffen.

Laatste kans 

Volgens correspondent Erik Mouthaan is dit een signaal naar zijn achterban. "Op deze manier wil Trump laten zien dat hij nog dingen voor elkaar kan krijgen. Een groot deel van de Republikeinen is voorstander van de doodstraf", zegt Mouthaan.

"Trump weet dat Joe Biden tegen de doodstraf is. Dit is de laatste kans om gevangenen die in de federale gevangenis zitten te straffen."

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte het laatst weer mogelijk om de doodstraf door een vuurpeloton of de elektrische stoel uit te voeren. Al wordt een groot deel van de executies uitgevoerd met een dodelijke injectie.

Een ruimte die wordt gebruikt voor executies in Texas (archiefbeeld). Een ruimte die wordt gebruikt voor executies in Texas (archiefbeeld).

De doodstraf kan in Amerika worden opgelegd door de aparte staten of op landelijk federaal niveau. Ongeveer de helft van de staten heeft de doodstraf in het wetboek staan, maar op veruit de meeste plekken worden executies al jaren niet meer uitgevoerd. Een twintigtal staten heeft de doodstraf afgeschaft. 

Slechts drie keer

Als het gaat om landelijk belang of zaken waar meer staten bij betrokken zijn, kan de federale rechtbank veroordeelden de doodstraf opleggen. Tussen 1988 en 2003 is dat slechts drie keer gebeurd. Dat staat dus los van het aantal executies die op staatniveau zijn geregeld. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Eerder dit jaar besloot Trump om de federale doodvonnissen weer uit te voeren. Sinds die tijd zijn er acht mensen terechtgesteld. Daniel Lewis Lee, die betrokken was bij de moord op een echtpaar en hun achtjarige dochter, was de eerste persoon die sinds 2003 door de federale overheid werd geëxecuteerd.

Voor Trump het stokje overdraagt aan Biden komen daar dus nog vijf mensen bij. Volgens Mouthaan past dit bij Trump's boodschap van 'law and order'. Trump wil laten zien dat hij vóór een strikte naleving is van wetten die misdaad zouden moeten tegengaan. 

Executie van vandaag

Vandaag zal de 40-jarige Brandon Bernard worden geëxecuteerd. Bernard was 18 jaar toen hij betrokken was bij de moord op twee jeugdleiders. Hij zou hun auto in brand hebben gestoken. Omdat er veel onduidelijkheid is over de rol van Bernard in de zaak, is er veel verzet op zijn executie. 

Onder andere realityster Kim Kardashian roept Trump al een tijd op om de executie te stoppen.

Deze week wordt waarschijnlijk ook Alfred Bourgeois geëxecuteerd. Hij werd ter dood veroordeeld omdat hij zijn tweejarige dochter martelde en doodsloeg.

Record sinds 1896

Als de executies van Bernard en Bourgeois deze week doorgaan, komt de teller dit jaar nog op tien federale executies. Dat is het hoogste aantal sinds 1896.

Worden er nog doodstraffen uitgevoerd als Biden straks president is? "In ieder geval niet op federaal niveau meer", zegt Mouthaan.

"Het aantal staten dat de doodstraf verbied is ook toegenomen, omdat er steeds meer twijfel is over de doodsvonnissen. Sommige gevangenen bleken toch niet schuldig."

Ook deze mensen zullen worden geëxecuteerd

  • Lisa Montgomery zal op 12 januari worden geëxecuteerd. Het is voor het eerst in bijna 70 jaar dat de federale overheid een vrouw gaat executeren. Montgomery wurgde in 2007 een zwangere vrouw en sneed vervolgens de acht maanden oude foetus uit de buik. 
  • Cory Johnson zal op 14 januari ter dood worden gebracht. Johnson was drughandelaar is veroordeeld voor de moord op zeven mensen. 
  • De executie van Dustin John Higgs zal een dag later worden uitgevoerd. Hij werd in 1996 veroordeeld voor de ontvoering van en moord op drie jonge vrouwen. Higgs zou de vrouwen niet zelf hebben vermoord, maar zou iemand anders de opdracht hebben gegeven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore