Kloof niet verkleind

Gesprekken EU en VK : zondag 'ferm besluit' over handelsdeal

10 december 2020 00:38 Aangepast: 10 december 2020 06:59
Boris Johnson na het werkdiner met Ursula von der Leyden. Beeld © ANP

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk blijven de komende dagen onderhandelen over een mogelijk handelsverdrag na het definitieve vertrek van de Britten uit de EU op 1 januari. Zondag moet er een "ferm besluit" worden genomen.

Dat liet de Britse regering weten na afloop van het werkdiner van de Britse premier Boris Johnson met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in Brussel. 

Kloof niet verkleind

Het overleg tussen de twee werd gezien als een poging om beweging te krijgen in de al weken muurvast zittende onderhandelingen op het hoogste politieke niveau. Johnson en Von der Leyen spraken elkaar drie uur lang, maar de kloof tussen de partijen lijkt nog net zo groot. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse David Frost nemen de gesprekken nu weer over.

"We hadden een levendige en interessante discussie over de stand van zaken met de openstaande kwesties", twitterde Von der Leyen. "We begrijpen elkaars standpunten. Die blijven ver uit elkaar liggen. De teams moeten onmiddellijk weer bij elkaar komen om te proberen de zaken op te lossen. We zullen een besluit nemen aan het eind van het weekend."

Hoofdpunten

De onderhandelingen zitten vast op drie hoofdpunten: toegang van de vissers uit de EU tot de Britse wateren, een gelijk speelveld (gelijke regels) voor Britse en Europese bedrijven en het toezicht op de gemaakte afspraken. Na 31 december eindigt de overgangsperiode waarin de Britten nog de EU-regels volgen.

Een brexitdeal is een dubbeltje op zijn kant

Met nog een paar weken te gaan wordt het steeds onwaarschijnlijker dat er een brexitdeal in zit. Z360 sprak met Rem Korteweg van Clingendael.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore