Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Harde lockdown in Duitsland: gaat Nederland ook die kant op?

De Duitse bondskanselier Angela Merkel doet na een persconferentie een mondkapje op. Beeld © AFP

Bondskanselier Merkel laat er geen misverstand over bestaan: Duitsland moet na de kerst overgaan tot een harde lockdown. Het gaat in ons buurland, net als in Nederland, niet goed met het terugdringen van het aantal coronabesmettingen. Dus wil Merkel dat de Duitsers tot zeker 10 januari zoveel mogelijk thuis blijven.

Dichte winkels, dichte scholen, dichte kantoren een ongezellig oud en nieuw. Duitsland moet na kerst op slot, betoogde bondskanselier Merkel vandaag in het parlement. En in de aanloop naar kerst vraagt ze de Duitsers om het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken. 

"Als we voor kerst te veel contacten hebben en het daarna blijkt dat het de laatste kerst is voor opa en oma, dan hebben we iets verkeerds gedaan", hield Merkel de parlementariërs voor:

Emotionele Merkel doet oproep aan bevolking

00:37

De oproep van de bondskanselier was opmerkelijk, zegt correspondent Jeroen Akkermans in Berlijn. "Ze was vanochtend in haar rede in het parlement emotioneel zoals we haar zelden zien. Ze wilde ermee duidelijk maken dat het erom spant, het zijn beslissende dagen in de pandemie."

Emotioneel – maar de als natuurwetenschapper opgeleide Merkel volgt wel precies het advies van het gezaghebbende Leopoldina. Dat is de Duitse Academie van Wetenschappen. De wetenschappers constateren dat het aantal nieuwe besmettingen nog steeds te hoog is, ondanks de gedeeltelijke lockdown.

Recordhoge sterftecijfers

En over de sterfte door corona stelt het Leopoldina koel vast dat het aantal doden door corona de afgelopen week hoger was dan het aantal verkeersdoden. In heel Duitsland. In heel 2019. Het dagrecord is nu 590 doden in 24 uur, dat is hoger dan ooit. 

Burgemeesters:
Lees ook:
Burgemeesters: ga niet in Duitsland uit eten

De winter en de feestdagen met de daarbij horende nauwere contacten maken het risico op nog meer infecties alleen maar groter. Maar de wetenschappers van Leopoldina zien in die uitdaging juist een kans. Gebruik uitgerekend deze periode om een harde lockdown in te voeren, zeggen ze, en er bestaat dan een goede kans dat de coronacurve naar beneden kan worden bijgesteld.

Leopoldina neemt Ierland tot voorbeeld. Daar is door een harde lockdown de curve naar beneden gegaan. In tegenstelling tot Duitsland, waar het aantal besmettingen per miljoen inwoners rond hetzelfde niveau blijft schommelen. Nederland doet het overigens over de hele linie slechter dan Duitsland en is de laatste dagen zelfs weer in een stijgende lijn terechtgekomen.

Bondskanselier Merkel en de wetenschappers zijn het eens. Maar zij hebben niet de macht om te beslissen. Correspondent Jeroen Akkermans: "Gezondheid is in Duitsland een zaak van de deelstaten. En die 16 deelstaten die rollebollen met elkaar over de te nemen koers, zeer tot ergernis van Merkel. Want zij wil kordaat optreden en dat gebeurt zo niet. Vandaar haar emotionele oproep."

Gaat Nederland het Duitse voorbeeld volgen?

Akkermans verwacht dat er naar Merkel geluisterd gaat worden. En dat die harde lockdown er komt, in heel Duitsland. En Nederland? Wij kijken vaak op naar ons buurland als het gaat om de gezondheidszorg, zeker ook in deze coronatijd. Duitsland heeft ons onder meer uit de brand geholpen door het overnemen van ic-patiënten. 

Premier Rutte heeft het in zijn laatste persconferentie ook expliciet gezegd: het kabinet sluit niet uit dat het nog met strengere maatregelen komt om het coronavirus in te dammen. In dat geval komt er op 22 december een extra persconferentie. En de kans is dan aanwezig dat we op één of andere manier het voorbeeld van Duitsland gaan volgen.

Meeste
Lees ook:
Meeste volwassenen zeggen zich tijdens kerst aan coronaregels te houden