Top van de wereld

China en Nepal zijn eruit: Mount Everest blijkt één meter hoger

08 december 2020 16:07 Aangepast: 08 december 2020 16:27

De Mount Everest was tientallen jaren 8848 meter hoog. Tenminste, dat is wat we dachten. Na nieuw onderzoek door China en Nepal blijkt de hoogste berg ter wereld nog een stukje hoger te zijn. Maar liefst 86 centimeter.

De Mount Everest ligt in zowel China als Nepal. Onderzoekers van beide landen zijn afgelopen tijd druk bezig geweest om samen voor eens en altijd de hoogte van de berg te bepalen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strengere regels voor klimmers overvolle Mount Everest: 'Het werd een bucketlist-ding'

Verschillende hoogtes

China deed in 2005 zelf onderzoek en kwam toen op een hoogte uit van 8844 meter en 43 centimeter. Een stuk lager dus, doordat een laag sneeuw niet werd meegeteld.

Volgens Nepal was de berg hoger. Dat land hield altijd de officiële hoogte aan die in de jaren vijftig door Indiase onderzoekers werd gemeten: 8848 meter. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nepal wil hoogte Mount Everest opnieuw opmeten

Aardbevingen

Maar onder geologen bleef de twijfel altijd aanwezig. Dat werd versterkt door een zware aardbeving in 2015. Veel onderzoekers dachten daardoor dat de top van de berg wat lager was komen te liggen. 

Een team van Chinese en Nepalese onderzoekers is met speciale meetapparatuur daarom gaan kijken. Met bergbeklimmers, gps-systemen en wiskundige formules kwamen ze achter het tegendeel. De berg is om precies te zijn 8848 meter en 86 centimeter hoog. 

De Everest blijft de hoogste berg ter wereld De Everest blijft de hoogste berg ter wereld

George Everest

De berg Mount Everest is vernoemd naar de Britse geograaf George Everest. Hij was tussen 1823 en 1843 verantwoordelijk voor metingen in het gebied. Zijn opvolger, Andrew Waugh, ontdekte enkele jaren later het hoogste punt en besloot die te noemen naar Everest, een berg die de Brit dus nooit zelf zag. Everest schijnt achteraf ook helemaal niet blij te zijn geweest dat de berg zijn naam droeg, hij was er altijd voorstander van op toppen lokale namen te geven.

Daarmee is de Mount Everest nu 237 meter en 86 centimeter hoger dan de een na hoogste berg ter wereld: de K2. Die blijft volgens veel bergbeklimmers alsnog de moeilijkste om op te gaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore