Tegen de zin van Brussel

Hongarije wil Russisch coronavaccin testen op duizenden burgers

07 december 2020 16:42 Aangepast: 07 december 2020 16:46

Hongarije is van plan om het Russische coronavaccin te gaan testen. Het is een ongekende stap voor een EU-land en mogelijk het zoveelste conflict tussen de regering-Orban en Brussel.

Zo'n 3000 tot 5000 Hongaren kunnen meedoen aan testen van Sputnik V, het coronavaccin uit Rusland. Dat maakte Miklos Kasler, de Hongaarse minister van Human Resources, vandaag bekend. "Onze specialisten zijn ervan overtuigd dat het vaccin is gemaakt met behulp van de nieuwste technogie en WHO-protocollen", aldus de minister op Facebook. Hij spreekt van een 'genereus aanbod' van de Russen.

Opmerkelijke stap

De stap van de Hongaarse regering is opmerkelijk. Andere EU-lidstaten gebruiken het Russische vaccin niet omdat het niet is goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA). Alleen het Verenigd Koninkrijk besloot zelfstandig een vaccin (van Pfizer) goed te keuren zonder te wachten op de EMA, maar de Britten zijn formeel ook geen lid meer van de EU.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland gaat morgen al vaccineren, maar de verwachtingen zijn laag

Of het Russische vaccin ook werkt, is onduidelijk. De fabrikant zegt zelf dat het vaccin voor 92 procent effectief is en Rusland gebruikt het sinds dit weekend om de meest kwetsbare Russen mee in te enten. Opvallend, want de testfase van Sputnik V is nog niet afgerond.

De doses voor Hongarije zouden deze maand nog kunnen worden geleverd.

Spanning met Brussel

Hongarije heeft overigens ook meer dan 12 miljoen doses van Westerse vaccinfabrikanten besteld. Toch kan de Hongaarse samenwerking met Moskou tot verdere spanningen in de EU leiden: de regering-Orban ligt al langer overhoop met andere EU-landen, vooral vanwege aanvallen op onafhankelijke rechters en media.

In Rusland lopen de tests met het vaccin nog

Journalist Valeria doet mee als proefpersoon: '22.000 euro als ik overlijd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore