Ga naar de inhoud
Havana-syndroom

Microgolven waarschijnlijke oorzaak mysterieuze ziekte Amerikaanse diplomaten op Cuba

De Amerikaanse ambassade in Havana Beeld © ANP

Het wordt het Havana-syndroom genoemd. Een mysterieuze ziekte bij zo'n 25 personeelsleden van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad van Cuba. Onderzoekers hebben nu de mogelijke oorzaak gevonden.

Eind 2016 kregen de eerste personen verschijnselen: duizeligheid, hoofdpijn, evenwichtsstoornissen en cognitieve problemen. Gerichte microgolven zijn daarvoor waarschijnlijk verantwoordelijk, zeggen Amerikaanse onderzoekers verbonden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken nu. Zonder te zeggen waar die radiogolven vandaan kwamen.

De Amerikanen trokken destijds uit voorzorg een groot deel van hun personeel terug uit Havana. In 2018 kregen Amerikaanse diplomaten in het Chinese Guangzhou vergelijkbare klachten. Net als CIA-medewerkers die in het buitenland geheime Russische operaties bespraken.

Krekelgeluiden

Er is de afgelopen jaren flink gespeculeerd over de oorzaak. Sommige slachtoffers hadden 's nachts krekelgeluiden gehoord. Daarom werd gedacht aan een aanval met geluid. Maar ook radiogolven zijn eerder genoemd. Net als massahysterie. Maar die laatste optie werd weer verworpen, nadat er hersenbeschadiging werd vastgesteld bij de slachtoffers.

Mysterieuze
Lees meer:
Mysterieuze ziekte op ambassade stelt Canada voor raadsel

Het Moskou-signaal

De laatste theorie is dus die van de gerichte microgolven. Maar wie daar dan verantwoordelijk is, dat is niet duidelijk. Het doet wel denken aan het Moskou-signaal, een spionageschandaal dat speelde tussen 1953 en 1976. Waarbij Amerikaanse ambassademedewerkers in Moskou ook ziek werden van microgolven die op hun gebouw gericht werden. Waarom is niet duidelijk, mogelijk ging het om een poging tot afluisteren of het verstoren van de elektronica.

Het nieuwste rapport houdt het dus op microgolven, maar sluit andere oorzaken ook niet helemaal uit. Het was een lastig onderzoek, stellen de wetenschappers. Onder meer omdat lang niet iedereen dezelfde klachten had. Maar ook omdat eerdere rapporten niet allemaal in te zien waren, omdat ze geheim zijn.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS