Cruciale senaatszetels

Donald Trump voert in Georgia vooral campagne voor zichzelf

06 december 2020 12:30
Trump tijdens zijn rally in Georgia. Beeld © AFP

Alle ogen in Amerika zijn momenteel gericht op Georgia, omdat daar op 5 januari opnieuw een belangrijke verkiezing is. Het gaat om de laatste twee senaatszetels en wie het voor het zeggen krijgt in de senaat. De Republikeinse Partij zet er vol op in. Maar president Trump lijkt zijn prioriteit toch vooral te leggen bij het aanvechten van zijn verkiezingsnederlaag. Veel Republikeinen zijn bang dat hun aanhangers daarom niet komen stemmen.

Voor het eerst sinds zijn nederlaag hield Donald Trump weer een verkiezingsrally. Maar voordat hij naar Georgia vertrok, zou Trump de Republikeinse gouverneur van Georgia, Brian Kemp, onder druk hebben gezet om het staatsparlement bijeen te roepen om de zege van Joe Biden in de staat te laten herroepen. Dat zegt een hoge regeringsfunctionaris in Georgia en het wordt bevestigd door een bron bij het Witte Huis.

'Als hij verdomme wist waar hij mee bezig was'

Kemp, een supporter van Trump, zegt dat niet te kunnen doen omdat hij daartoe niet bevoegd is. Trump kwam er tijdens de rally voor zijn aanhangers nog op terug: "Jullie gouverneur zou het makkelijk kunnen stoppen, als hij verdomme wist waar hij mee bezig was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook na hertelling blijft Joe Biden winnaar in Georgia

Angst dat kiezers thuis blijven

De senaatsverkiezing in Georgia is van groot belang. Gaan de twee zetels naar de Democraten, dan hebben beide partijen 50 zetels in de senaat, maar is de stem van vicepresident Kamala Harris beslissend. Er is de Republikeinen dus alles aan gelegen om tenminste één van die twee zetels te behouden.

Tijdens de rally riep Trump zijn aanhangers ook op toch vooral te gaan stemmen: "Laat ze Georgia weer stelen en je kunt niet meer naar jezelf in de spiegel kijken", zei Trump. Maar hij claimde ook opnieuw de overwinning en zei dat hij Georgia had gewonnen. En dat klopt niet; Georgia ging ook na een hertelling naar Joe Biden, met een verschil van 12.500 stemmen.

Sommige Republikeinen vrezen dat hun kiezers in Georgia in januari thuis zullen blijven omdat ze toch geen vertrouwen hebben dat het eerlijke verkiezingen worden. Twee pro-Trump-advocaten riepen eerder deze week al op om niet te gaan stemmen voordat 'alle kwesties rond de presidentsverkiezingen' zijn opgelost. Dat Trump nu tijdens de rally opnieuw zijn verkiezingsnederlaag aanvecht, en met name die in Georgia, doet de Republikeinse zaak mogelijk meer kwaad dan goed.

Emotionele partijgenoot roept Trump op: veroordeel de intimidaties

Strijden voor iedere stem mag, maar intimidatie en doodsbedreigingen moeten worden veroordeeld door president Trump. Dat zegt de Republikein Gabriel Sterling, die verantwoordelijk is voor het tellen in Georgia.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alleen maar vrouwen in het communicatieteam van Joe Biden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore