Ga naar de inhoud
Kerst in coronatijd

Spanje soepel met kerst, Italië streng: Domenico (26) mag de stad niet uit

In Rome wordt de 'Spelacchio' opgetuigd. Beeld © Zuma Press

Hoe we kerst in ons land mogen vieren weten we dinsdag. In andere landen zijn de maatregelen al wel bekend. In Spanje en Italië bijvoorbeeld. Beide landen zijn zwaar getroffen door corona, toch zijn de regels rond de feestdagen verschillend. "Dit wordt de eerste keer kerst zonder familie."

Helemaal alleen hoeft Domenico (26) zijn kerst niet door te brengen. Hij zit straks aan tafel met zijn broer en diens vriendin die ook in Rome wonen. Maar hij wil met kerst niet in de hoofdstad zijn, maar in het Zuiden van het land. In Calabrië, waar zijn familie woont.

"Het is zwaar, ook voor mijn ouders. Ze zullen ons missen. Ik heb ze voor het laatst in augustus gezien."

Ga niet reizen

In Italië mag je met kerst je woonplaats niet verlaten, zo kondigde de regering aan. Vier kerst met de mensen met wie je samenwoont en nodig niemand uit, zo is de oproep. Wie toch iemand verwelkomt, moet binnen een mondkapje dragen.

Het zijn strenge maatregelen die al voor de kerst ingaan en tot in januari duren. Het zal de Italianen zwaar vallen. "Kerst is een familiefestijn, waar zo twintig man aan tafel schuift. Ook neven, nichten, ooms en tantes", vertelt Italië-correspondent Anouk Boone.

Zo gaat het ook vaak in Spanje, vertelt de Nederlandse Cintha van Marrewijk (51). Ze woont in Extremadura, samen met haar Spaanse man Tomás en twee kinderen.

Daar zaten ze vorig jaar met achttien mensen aan de kerstdis. Cintha: "Er wordt heel veel werk van gemaakt. Een gang met garnalen en mosselen. Dan weer een gang met allemaal vlees."

Zoveel mensen aan een tafel zit er dit jaar trouwens niet in, maar toch: in Spanje mag je met tien mensen samen komen om kerst te vieren. Soepeler dan menig ander land in Europa. "Ik denk dat de regering toch een beetje lucht wil geven aan de Spanjaarden in dit zware jaar", zegt Alex Tieleman, correspondent in Spanje.

Als het aan Cintha ligt komt iedereen weer met z'n allen samen, maar haar schoonzus is burgemeester, dus dat gaat niet gebeuren. Daarom gaat haar gezin een avond gourmetten, en de volgende dag komen Nederlandse vrienden op bezoek die ook in Spanje wonen. "We zijn met acht man en gaan zelf een rijsttafel maken. Totaal niet Spaans", vertelt ze lachend.

Bang voor derde golf

Terug naar Italië. Een dag nadat de regering daar de maatregelen voor de feestdagen aangekondigde, hoor je veel mensen op straat mijmeren over wat ze gaan doen met kerst. Intussen wordt er gewoon gewerkt.

Domenico staat in een tabakszaak. Hij mag openblijven tot 21:00 uur 's avonds. Toch sluit hij elke avond om 19:00 uur de deuren. "Langer openblijven is voor ons weinig rendabel, de elektriciteitsrekening loopt anders op."

Het nieuws valt hem zwaar, maar hij vindt dat iedereen de regels moet respecteren.

"We moeten offers brengen om de huidige trend van de pandemie te keren. Iedereen is bang voor een derde golf, ook ik. Dat zou de nekslag betekenen voor ons winkeliers."

De nabijgelegen kerkklokken luiden. Italië telde deze week een triest dagrecord: 993 geregistreerde coronadoden, meer dan in maart. Domenico gaat verder: "Het was een grote fout van de regering om deze zomer iedereen zo vrij te laten. Zelf heb ik ook gereisd maar ik en mijn broer hebben eerst een test gedaan voordat we zijn afgereisd."

Amerikaans
Lees ook:
Amerikaans stel overlijdt één minuut na elkaar aan gevolgen corona

Spanje behoort ook tot de zwaarst getroffen landen. De cijfers zijn nog altijd fors, met gemiddeld dagelijks 300 doden. Er zijn versoepelingen. Zo zijn restaurants weer open, zij het met restricties. Maar de daling zet net als in Nederland niet door.

Cintha heeft qua werk niet te klagen. Ze geeft online cursussen Spaans. "Door corona is het drukker dan ooit, want iedereen zit thuis."  Ze vindt het niet erg dat ze kerst niet uitgebreid in familiekring kan vieren dit jaar. De familie ziet ze vaak genoeg, want ze wonen in hetzelfde dorp.

Voor Domenica ligt dat anders. "Dit is de eerste kerst en oudjaar zonder samen te zijn. Zonder familie. Mijn zussen en ouders kan ik nu niet zien."

Skipistes Oostenrijk met kerst weer open, maar niet voor ons

01:56
Appartementen en restaurants in de skigebieden blijven nog gesloten tot 7 januari. Alleen omwonenden en mensen uit de regio kunnen de ski's dus onderbinden.